Tento rok by sme mali mať v porovnaní s vlaňajškom viac vojakov

NETKY.SK • 1 Február 2016, 14:34 • 2 min
Tento rok by sme mali mať v porovnaní s vlaňajškom viac vojakov

BRATISLAVA – Počty vojakov by sa v tomto roku mali zvýšiť o 520 vojakov oproti plánu, ktorý bol schválený na rok 2015.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z materiálu rezortu obrany, ktorý predložili do medzirezortného pripomienkového konania. Plánované je, že počet vojakov bude ku koncu roka 16 642. Dôvodom je zvýšenie tabuľkových počtov 5. pluku špeciálneho určenia, práporu ISTAR, ale aj práporu podpory velenia. V materiáli sa ďalej uvádza, že tento rok by sa malo vytvoriť Národné centrum vojenskej dopravy. Potrebné je aj vytvoriť personálne predpoklady na dosiahnutie národnej počiatočnej operačnej spôsobilosti Styčného tímu pre integráciu síl NATO, ktorý bude sídliť vo vajnorských kasárňach v Bratislave. Ďalej sa navrhuje k 31. decembru 2016 zvýšiť počty profesionálnych vojakov dočasne vyčlenených, predovšetkým na plnenie úloh ministerstva, jeho úradov a zariadení. Do celkového počtu stavov vojakov nie sú zahrnuté počty profesionálnych vojakov Vojenského spravodajstva. Zvýšiť by sa mali aj stavy zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme o 10 na 3 977.

 

Podľa predloženého materiálu sa navrhuje, aby k 31. decembru 2016 mali vojaci k dispozícii napríklad 58 mínometov, deväť húfnic, 16 samohybných kanónových húfnic či 17 raketometov. V predloženom materiáli sa navrhuje, aby vojaci mali jeden protilietadlový raketový komplet stredného dosahu a päť kompletov blízkeho dosahu. V prípade bojovej techniky sa navrhuje napríklad 22 tankov, 60 obrnených transportérov, ale aj 12 bojových lietadiel a 10 cvičných lietadiel. V materiáli sa počíta k decembru 2016 so štyrmi strednými dopravnými lietadlami a siedmimi ľahkými strednými lietadlami. Viacúčelových vrtuľníkov by mali mať vojaci 14 a jeden cvičný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies