Tento rok by sa mala prvý raz predať viac ako miliarda smartfónov

NETKY.SK • 9 September 2013, 15:15 • 2 min
Tento rok by sa mala prvý raz predať viac ako miliarda smartfónov

LONDÝN - Celosvetový predaj mobilných telefónov by mal v tomto roku stúpnuť až o 7,3 %. Vyplýva to z údajov zverejnených analytickou spoločnosťou IDC, ktorá pôvodne pre tento rok predpovedala len 5,8-percentný nárast.

slovakia

left justify in out

Výrobcovia by tak mali do konca roka na trh dodať spolu až 1,8 mld. mobilných telefónov. Trh by mal potiahnuť hlavne výrazný nárast dopytu po smartfónoch, tento rok by sa mala dokonca po prvý raz v histórii predať viac ako 1 mld. inteligentných mobilných telefónov.

Globálny trh v súčasnosti rastie viac, ako sa predpokladalo. Čísla zlepšuje vysoký dopyt po smartfónoch na rozvíjajúcich sa trhoch, ale aj čoraz vyššie predaje zariadení v cene pod 200 USD. Vlani pritom predaj rástol oveľa miernejšie, medziročne sa predalo len o 1,2 percenta telefónov viac, ako v roku 2011. Analytici predpovedajú smartfónom svetlú budúcnosť, v roku 2017 by sa podľa nich malo predať spolu až 2,3 mld. mobilných telefónov, z čoho smartfóny by mali tvoriť 1,7 mld. zariadení. 

Za úspechom inteligentných mobilných telefónov stoja podľa IDC nielen spotrebiteľské preferencie, zaujímavé dotácie zariadení zo strany telekomunikačných operátorov, ale aj prudko klesajúce ceny zariadení. "Smartfóny už nie sú špičkovým komunikačným nástrojom, ale základnou pomôckou v každodennom živote miliárd ľudí," skonštatoval analytik IDC Ramon Llamas. 

"Myslíme si, že Android a iOS zostanú naďalej dominantnými platformami," skonštatoval s tým, že zatiaľ nie je celkom jasná budúcnosť systémov Windows Phone a BlackBerry. "Windows Phone v prvom polroku vyštartoval vpred a veríme, že to tak zostane aj v budúcnosti. Dominovať však budú smatfóny s Androidom a iOS," uzavrel Llamas. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies