Tento rok budú opäť padať teplotné rekordy: Leto začne skôr!

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 14:27 • 2 min
Tento rok budú opäť padať teplotné rekordy: Leto začne skôr!

BRATISLAVA – Rok 2015 bol najteplejším rokom na Zemi od čias, kedy začali meteorológovia merať teplotu. Tento rok však zrejme minuloročný rekord prekoná. Apríl bol najteplejší v histórii a trend rekordných teplôt v mesiacoch stále pokračuje. Na konci mája by sa mali teploty vyšplhať až na 30 stupňov Celzia!

slovakia

left justify in out

Apríl 2016 bol vôbec najteplejším v histórii, uviedla to americká NASA. Teplota pevniny a oceánu boli v apríli 1,11 °C nad teplotným priemerom. NASA tento priemer vypočítala na základe priemerných teplôt v jednotlivých mesiacoch v rokoch 1951 až 1980. Už siedmykrát v rade priemerná teplota prekonala dlhodobý priemer o viac ako jeden stupeň. A tretíkrát v rade bol rekord prekonaný najväčším rozdielom v histórii.

 

Vedci sú presvedčení, že rok 2016 bude najteplejším rokom v histórii Zeme. „Na 99% bude v roku 2016 stanovený nový rekord,“ povedal klimatológ Gevin Schmidt. Podľa neho by v celoročnom súčte mala priemerná teplota prekonať dlhodobý priemer o 1,2 až 1,4 °C.

 

„Zaujímavá je miera, ktorou rekordy prekonávame,“ povedal pre Newsweek klimatológ Andy Pitman z austrálskej University of New South Wales a dodal: „Klimatológovia pred týmto varovali od 80-tych rokov. A od roku 2000 je to zrejmé, tak, čo na tom ľudí prekvapuje?!“

 

Podľa Pitmana to ohrozuje ciele, ktoré si politici stanovili na klimatologickej konferencii v Paríži. „Cieľ oteplenia do 1,5 stupňa, to je iba zbožné prianie. Neviem, či by sme sa dostali na 1,5 stupňa, keby sme teraz hneď prestali produkovať emisie. V tomto systéme je určitá zotrvačnosť a blíži sa k hranici otepľovania o 2 stupne,“ uzavrel Pitman.

 

Meteorológ Ed Hawkins zverejnil na twitteri prehľad, ako sa za posledných 116 rokov vyvíjala priemerná teplota.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies