Tenká vrstva opalovacieho krému vás pred UV žiarením neochráni

NETKY.SK • 5 August 2018, 19:20 • 2 min
Tenká vrstva opalovacieho krému vás pred UV žiarením neochráni

BRATISLAVA - Väčšina z nás chráni svoju pokožku pred slnečným žiarením pomocou opaľovacieho krému. Vedci v rámci výskumu prišli s novou štúdiou, ktorá dokazuje, že pri obvyklom postupe nanášaní je ale jeho účinnosť iba 40%.

slovakia

left justify in out

Na vine je nedostatočná hrúbka vrstvy krému, ktorú sme zvyknutí na kožu nanášať. Výsledky novej štúdie preukázali, že ochrana pokožky pred škodlivým UV žiarením, ktoré môže viesť k ochoreniu rakoviny kože, je účinná len vtedy, ak je aplikovaná vrstva opaľovacieho krému hrubá 1,3 až 2 miligramy na centimeter štvorcový.

 

Alarmujúce zistenie štúdie zároveň je, že väčšina ľudí nanáša vrstvu hrubú iba 0,75 miligramu. To vedie až k 60% zníženiu celkovej ochrany krému, pretože uvedené hodnoty SPF na výrobkoch vychádzajú z predpokladu, že sa opaľovací krém aplikuje v hrúbke práve dvoch miligramov na centimeter štvorcový.

 

"Ľudia sú tak ďaleko menej chránení, než si myslia. Ak napríklad použijú krém so SPF 20 a natrú sa vrstvou menšou ako 0,75 miligramu na centimeter štvorcový, úroveň ochrany je rovnako nízka, ako keby použili krém so SPF 4," hovorí vedúci štúdie Antony Young, profesor experimentálnej fotobiológia na King 'College v Londýne, pre The Guardian.

 

Ako opaľovací prípravok správne nanášať?

 

Ako už bolo uvedené, medzinárodné odporúčanie je stanovené na 2 mg/cm2. Na jeden náter by tak malo pripadnúť cca 35 gramov prípravku, teda sedem kávových lyžíc. Veľmi ale záleží na veľkosti jedinca.

 

Pomôckou pri nanášaní opaľovacích emulzií a mliek môže byť nanesenie hrubého pruhu opaľovacieho prípravku v dĺžke od špičky prostredníka ku koncu dlane na každú oblasť tela. Množstvo potrebné k ochrane celého tela zhruba zodpovedá veľkosti golfovej loptičky.

 

Opaľovacie spreje majú byť aplikované v množstve 15x na každú oblasť tela. Okrem toho je dôležité prípravky na telo nanášať opakovane počas dňa, a to najmä po plávaní a osušení uterákom.

 

Majte na pamäti, že UV žiarenie prechádza aj sklom. Spáliť sa teda môžete aj cez okno kancelárie, ale aj v aute.

 

Pamätajte tiež, že vysoko citlivé miesta, ako nos, pery, uši, zátylok či cestička vlasov sú paradoxne slniečku vystavená najviac - potrebujú teda intenzívnejšiu ochranu. Náchylné k spáleniu sú tiež ramená, ale aj boky, spodná časť chrbta, priehlavky a zadná strana kolien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies