Tenisový turnaj v Riu bez viacerých hviezd

NETKY.SK • 1 August 2016, 14:12 • 2 min
Tenisový turnaj v Riu bez viacerých hviezd

BRATISLAVA - Olympijský tenisový turnaj v Riu de Janeiro poznačí neúčasť mnohých top hráčov. Pre obavy z vírusu Zika nepocestujú do Brazílie Čech Tomáš Berdych, Kanaďan Miloš Raonič, najlepší slovenský singlista Martin Kližan, Rumunka Simona Halepová, Češka Karolína Plíšková ani americkí debloví špecialisti Bob a Mike Bryanovci. Rusku Mariu Šarapovovú pripravil o účasť pod piatimi kruhmi pozitívny test na meldónium.

slovakia

left justify in out

V Riu sa nepredstaví ani Švajčiar Roger Federer, ktorý mal vo dvojhre obhajovať striebro z Londýna 2012. Grandslamový rekordér pre pretrvávajúce problémy s kolenom predčasne ukončil sezónu. Slovenskú jednotku Dominiku Cibulkovú vyradilo z účasti v Riu zranenie päty. Pre nabitý kalendár na olympiádu nepôjde ani Austrálčan Bernard Tomic. Jeho krajan Nick Kyrgios sa odhlásil z turnaja pre neférové zaobchádzanie zo strany Austrálskeho olympijského výboru. V Riu bude chýbať aj talentovaný Rakúšan Dominic Thiem. Najmladší člen svetovej desiatky sa nechal počuť, že pre neho sú "pravými" olympijskými športmi atletika a plávanie.

 

Fanúšikovia neuvidia v akcii ani delovo podávajúceho Američana Johna Isnera, ktorému sa nepáči, že za olympijský turnaj sa neudeľujú žiadne body do rebríčka ATP. "Bol to jeden z hlavných faktorov, pre ktorý som sa rozhodol necestovať do Ria. Olympiáda nie je o peniazoch, ale to, že tenisti nezískajú do rebríčka body, je pre mňa neprípustné," uviedol rozhorčený Isner pre americké médiá.

 

V mužskom singli sú najväčšími favoritmi Srb Novak Djokovič a obhajca zlata Brit Andy Murray. Djokovič v tejto sezóne získal vytúžený titul na Roland Garros a skompletizoval grandslamovú zbierku. Olympijský triumf by bol pre "Noleho" čerešničkou na torte. "Už začiatkom roka som avizoval, že olympiáda je pre mňa jednou z priorít. Musím však priznať, že aj ja som začal mať obavy z vírusu Zika. V uplynulých mesiacoch som sa snažil získať od svojich brazílskych kamarátov čo najviac informácií o zdravotných rizikách spojených s cestou do Ria," uviedol Djokovič.

 

Olympijskú premiéru zažijú Slováci Andrej Martin s Igorom Zelenayom, ktorí spolu hrávajú štvorhru v Davisovom pohári. Martin sa v Riu predstaví i v singli, kde nahradí Kližana.

 

V ženskej dvojhre je hlavnou ašpirantkou na titul Američanka Serena Williamsová, ktorá v Londýne zaknihovala zlaté double, keď triumfovala aj vo štvorhre po boku svojej staršej sestry Venus. "Bolo by skvelé, keby sa mi v Riu podarilo nadviazať na úspešne vystúpenie z Londýna. Olympiáda je pre mňa vždy veľkou motiváciou," uviedla svetová jednotka.

 

K horúcim kandidátkam na medaily patria aj Nemka Angelique Kerberová, Španielka Garbine Muguruzová Blancová či Poľka Agnieszka Radwaňská. Olympijský debut absolvuje slovenská Tenistka roka 2015 Anna Karolína Schmiedlová, ktorá vlani v Riu postúpila do svojho prvého finále na okruhu WTA. Po zranení Cibulkovej ožila olympijská nádej aj pre Kristínu Kučovú. Semifinalistka minulotýždňového turnaja v Montreale musí čakať na stanovisko Medzinárodnej tenisovej federácie ITF.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona