Tenis PF: Schmiedlová poslala Slovenky v Holandsku do vedenia

NETKY.SK • 7 Február 2015, 14:58 • 2 min
Tenis PF: Schmiedlová poslala Slovenky v Holandsku do vedenia

APELDOORN - Slovenské tenisové reprezentantky vedú vo víkendovom stretnutí s Holanďankami na antuke v hale Omnisport v Apeldoorne v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2015 družstiev žien 1:0.

slovakia

left justify in out

Hostky poslala v úvodnej z dvoch sobotňajších dvojhier do vedenia dvojka ich singlovej nominácie Karolína Schmiedlová, ktorá zdolala jednotku domácich Kiki Bertensovú za 105 minút 6:2, 7:5. V druhom sete napokon nepykala za to, že premrhala veľmi sľubných 5:1.

 

Dvadsaťročná Košičanka Karolína Schmiedlová, 75. v renkingu WTA, predviedla pri svojom debute v singli a zároveň v "živom" fedcupovom súboji istejší, trpezlivejší a umnejší výkon. Zverenkyňa Milana Martinca síce zaostala na "winnery" 17:39, ale zároveň urobila citeľne menej nevynútených chýb - 17:46. Od začiatku kontrolovala dianie na kurte, pôsobila pokojnejšie, sebavedomejšie a odhodlanejšie. Mala lepší pohyb, odolnejšiu defenzívu a pevnejšie nervy, čo síce prestalo platiť počas druhej hodiny už s úspechom na dosah, Slovenka však včas predsa len zastavila herné aj mentálne vzopätie Holanďanky, prípadný tretí set by vzhľadom na vývoj ani trochu nebol príjemný. 

 

"Kajka" Schmiedlová povzbudzujúco odskočila na 5:0 a v ôsmej hre premenila tretí setbal. Navyše, hneď v otváracom geme druhého dejstva odolala hrozbe straty podania. Po chvíli namiesto črtajúceho sa skóre 0:1 mala náskok 3:0. Na príjme v šiestej hre preklopila z 0:30 na 40:30 a zaúradovala forhendovým obhodením popri čiare - 5:1. Holanďanku však mobilizovalo publikum, nevzdávala sa. V siedmom geme zužitkovala odvážnym forhendovým výstrelom presne do rohu druhý brejkbal - už len 5:2 a potom bez vážnejších ťažkostí 5:3. Slovenka nezvládla ani druhé podávanie na triumf. Pasívnou hrou aj dvojchybou klesla na 15:40 a protivníčka sa blysla šikovným bekhendovým sljazovým ostrým krosom. Bertensová za stavu 4:5 urobila dvojchybu na 30:30 a nevyhla sa ani zhode, pohotovým bekhendovým kraťasom však dala na 5:5. 

 

Schmiedlová pri skóre 30:30 v jedenástej hre ponúkla peknú bekhendovú ofenzívnu kombináciu a pridala bod priamo z podania - 6:5. Bertensová tretí raz servovala na zachovanie šance. Z 30:15 padla na 30:40, mečbal odstránila smečom po stupňovanom útoku. Prepáleným obehnutým forhendom však ponúkla Slovenke druhú šancu a frustrovane odhodila raketu, keď si vykoledovala bekhendové obhodenie popri sieti. 

 

Dvadsaťtriročnej Bertensovej (70.) sa staršia zo sestier Schmiedlových revanšovala za prehru 2:6, 6:7 (5), ktorú inkasovala vlani v septembri na tvrdom povrchu v Hongkongu. Holanďanka do soboty aj zásluhou pôsobenia svojho družstva na nižších úrovniach mala vynikajúcu fedcupovú bilanciu 14:1, z toho vo dvojhre 8:0. Slovenka sa teraz posunula na 2:1. 

 

V druhej sobotňajšej dvojhre sa predstavia Arantxa Rusová a Magdaléna Rybáriková. V nedeľu od 12.00 h postupne budú hrať Bertensová s Rybárikovou, Rusová s Karolínou Schmiedlovou a vo štvorhre Richel Hogenkampová a Michaella Krajiceková proti Rybárikovej s Karolínou Schmiedlovou. Kapitáni Paul Haarhuis a Matej Lipták však majú nárok na zmeny. 

 

V kádri Slovenska sú aj Kristína Kučová a Kristína Schmiedlová. Z členiek Top 100 chýbajú Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Jana Čepelová. Prvé dve dali prednosť individuálnemu turnajovému programu, tretia sa zotavuje po zápale pľúc. 

 

Víťazný tím si v apríli zahrá play-off o II. svetovú skupinu 2016 týchto MS pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný bude v rovnakom termíne bojovať o zotrvanie v "II. lige" v hierarchii PF. 

Stretnutie 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien: 

HOLANDSKO - SLOVENSKO 0:1 po sobotňajšej I. dvojhre 
(Apeldoorn, Omnisport, antuka v hale) 

Kiki Bertensová - Karolína Schmiedlová 2:6, 5:7 za 105 minút (38, 67) 

Zostávajúci program: 
Sobota: 
Arantxa Rusová - Magdaléna Rybáriková 


Nedeľa (12.00): 
Kiki Bertensová - Magdaléna Rybáriková 
Arantxa Rusová - Karolína Schmiedlová 
Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková - Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona