AO: Djokovič môže napodobniť Emersona, S.Williamsová chce 6. titul

NETKY.SK • 12 Január 2014, 09:15 • 2 min
AO: Djokovič môže napodobniť Emersona, S.Williamsová chce 6. titul

MELBOURNE - Srbský tenista Novak Djokovič vstúpi v pondelok do bojov na Australian Open v Melbourne s cieľom získať štvrtý titul za sebou a napodobniť Roya Emersona.

slovakia

left justify in out

Legendárny Austrálčan vyhral u protinožcov dokonca päťkrát v rade. Úvodnou prekážkou "Noleho" na ceste za obhajobou trofeje bude na centri v aréne Roda Lavera najlepší slovenský singlista Lukáš Lacko.

Pre Djokoviča je Australian Open "srdcovkou". "V roku 2008 som tu získal vôbec prvý titul z podujatí veľkej štvorky a odvtedy Melbourne milujem. Australian Open je mojím najúspešnejším aj najobľúbenejším turnajom. Vždy sa teším na fantastickú atmosféru a skvelých fanúšikov. Odkedy som sa zasnúbil, ťahám víťaznú sériu, takže svadba bude možno už čoskoro," zažartoval si druhý hráč svetového rebríčka ATP. Djokovič v decembri angažoval ako nového hlavného trénera Nemca Borisa Beckera. Naďalej však úzko spolupracuje aj so slovenským koučom Mariánom Vajdom, ktorý má leví podiel na triumfoch srbskej hviezdy.

Tohtoročný Australian Open bude v znamení návratu legiend bieleho športu do pozícii trénerov. Dvojnásobný wimbledonský šampión Švéd Stefan Edberg sa stal koučom grandslamového rekordéra Švajčiara Rogera Federera. Najmladší víťaz v histórii Roland Garros Američan Michael Chang zasa prevzal trénerskú taktovku nad Japoncom Keim Nišikorim. Federer vníma tento trend veľmi pozitívne. "Som rád, že bývalí poprední svetoví hráči pristúpili na takúto prácu a chcú pomáhať ďalším generáciám. Myslím si, že je to správny krok. Možno aj iní bývalí tenisti pochopia, že sú vítaní a že ich opäť radi uvidíme."

Najvážnejším súperom Djokoviča v boji o titul by mal byť najvyššie nasadený Španiel Rafael Nadal. Osemnásobný šampión Roland Garros vlani v Melbourne neštartoval pre zranenie kolena, neobhajuje žiadne body a má veľkú šancu posilniť si post svetovej jednotky. Nadalova časť pavúka je však poriadne nabitá. Vo štvrťfinále sa môže stretnúť s Argentínčanom Juanom Martinom del Potrom, v semifinále potom s Federerom alebo Britom Andym Murraym. V úvodnom kole ho preverí domáci Austrálčan Bernard Tomic.

Nadal tvrdí, že kurty v Melbourne sú rýchlejšie ako v minulosti. "Nespomínam si, že by som na Australian Open hral na takýchto rýchlych dvorcoch. Celkom nechápem, prečo organizátori pristúpili k tomuto kroku, pretože fanúšikovia videli dlhé a strhujúce zápasy. Do Melbourne som prišiel s týždňovým predstihom a snažím sa adaptovať na rýchly povrch. Každým tréningom sa to o niečo zlepšuje, čo je pozitívny signál," povedal Španiel pre akreditované médiá.

V ženskej dvojhre má Bieloruska Victoria Azarenková šancu zavŕšiť víťazný hetrik, proti však bude najmä svetová i turnajová jednotka Američanka Serena Williamsová. Vlani vo štvrťfinále nečakane skončila na rakete talentovanej krajanky Sloane Stephensovej. Teraz má o to väčšiu motiváciu získať v Melbourne Parku svoj šiesty a celkovo už osemnásty singlový grandslamový titul, ktorým by sa vyrovnala legendárnym krajankám Martine Navrátilovej a Chris Evertovej. "Bola by to pre mňa obrovská česť, keby som sa ocitla na jednej úrovni s takými veľkými hráčkami, akými boli Martina a Chris. Ešte ma však čaká veľa práce, aby som bola v rovnakej lige. Mnohí ma pasujú do úlohy topfavoritky Australian Open, no musím zostať oboma nohami pevne na zemi a ísť od zápasu k zápasu," povedala mladšia zo sestier Williamsových.
 

Azarenková vlani Serenu dvakrát zdolala, ale na grandslamovej pôde sa jej ešte nikdy nepodarilo získať skalp Američanky. Vo všetkých ôsmich stretnutiach ťahala za kratší koniec. "Vika hrá na hardoch naozaj výborne a melbournske kurty jej sedia," poznamenala svetová jednotka na margo svojej rivalky. Ruská rekonvalescentka Maria Šarapovová, ktorá bude na Australian Open nasadenou trojkou, pred turnajom nemá veľké oči. "Treba sa na to pozerať realisticky. Pre zranenie som pauzovala niekoľko mesiacov a po návrate na kurty som odohrala iba pár zápasov. Musím byť hlavne trpezlivá," povedala víťazka Australian Open z roku 2008. Na titul si brúsi zuby aj dvojnásobná finalistka Číňanka Na Li, karty budú chcieť zamiešať i Poľka Agnieszka Radwaňská či Češka Petra Kvitová. 
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona