Tender po Slovensky: Lukratívnu budovu v centre Košíc vyhrala nezaregistrovaná firma

NETKY.SK • 24 Október 2013, 12:10 • 2 min
Tender po Slovensky: Lukratívnu budovu v centre Košíc vyhrala nezaregistrovaná firma

BRATISLAVA - K lukratívnej budove v centre Košíc, ktorú vlastnil Fond výtvarných umení (FVU), sa za podozrivých okolností dostala súkromná firma, informuje v najnovšom vydaní týždenník Trend.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Masto Real Slovakia nehnuteľnosť odkúpila za 1,18 milióna eur. Do súťaže o ňu sa prihlásila ako jediná. V čase, keď sa o nehnuteľnosť súťažilo, však firma podľa obchodného registra neexistovala. Fond výtvarných umení je verejnoprávna inštitúcia. Donedávna jej patril meštiansky dom na Hlavnej ulici v Košiciach, len pár metrov od Dómu svätej Alžbety. Pozostáva z dvoch budov, trojpodlažnej a jednopodlažnej. Začiatkom septembra sa fond košickej nehnuteľnosti zbavil. „O nakladaní s majetkom FVU rozhoduje Rada Fondu, v ktorej majú zastúpenie architekti a výtvarníci. Teda je kompetentná posúdiť, ktorý majetok pre činnosť je nepotrebný,“ uviedol pre Trend riaditeľ FVU Viliam Kühn. Do súťaže sa mali uchádzači prihlásiť v júli. Uspela Masto Real Slovakia, ktorá však bola do obchodného registra zapísaná až 28. augusta. Päť dní po zápise uzavrela s FVU zmluvu o prevode vlastníctva. V. Kühn neodpovedal, či považuje výsledok súťaže za legitímny, keďže v nej uspela firma, ktorá bola do obchodného registra zapísaná až po nej. Konateľ a spoločník Peter Kollár na otázku, prečo išiel do súťaže s neexistujúcou firmou, reagoval: „Prečo to odo mňa chcete vedieť? Musím vám na to odpovedať?“ 

Podľa právnika Transparency International Slovensko Pavla Nechalu pri obchodnej spoločnosti rozlišujeme na začiatku dva kroky: jej založenie a vznik. Založenie nastane podpisom spoločenskej zmluvy a vznik zápisom do registra. „Konanie firmy v čase medzi podpísaním zmluvy a zápisom reguluje Obchodný zákonník,“ povedal pre Trend. Ten uvádza, že „spoločnosť nesmie prevziať iné záväzky ako tie, ktoré súvisia s jej vznikom.“ Preto si Nechala myslí, že je možné spochybniť účasť Masto Real v súťaži o budovu. 

Masto Real Slovakia zaplatila za budovu 1,18 milióna eur. Františka Oláhová z Reality Holding+ si myslí, že fond mohol zarobiť aj viac. Vzhľadom na zastavanú plochu oboch budov (do 2 000 m2) a lukratívnu polohu v centre odhaduje reálnu cenu okolo 2,5 milióna eur. 

Podľa informácií Trendu meštiansky dom mal fond dlhodobo obsadený nájomníkmi minimálne na 75 percent. Aj keď výnosy sa v posledných rokoch znížili o polovicu až dve tretiny, stále išlo o rentabilnú prevádzku so ziskom päť- až sedemtisíc eur mesačne. 

Peter Kollár má podľa zdroja Trendu blízko k ľuďom zo Smeru. Figuruje v spoločnosti Slovenergie SK a.s. ako člen predstavenstva. V dozornej rade sedí jeho manželka Viera Kollárová. Jej kolegom v dozornej rade je Boris Farkašovský, poslanec Košického samosprávneho kraja za Smer, pred časom kandidát Smeru na primátora Košíc. „Viem, že je v tej našej spoločnosti, ale osobne ho nepoznám,“ tvrdí P. Kollár. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies