Tender na rekonštrukciu komôr VD Gabčíkovo je zrušený

NETKY.SK • 16 December 2015, 15:57 • 2 min
Tender na rekonštrukciu komôr VD Gabčíkovo je zrušený

BRATISLAVA - Štátny podnik Vodohospodárska výstavba zrušil verejnú súťaž na rekonštrukciu ľavej a pravej plavebnej komory Vodného diela (VD) Gabčíkovo predbežne za 100 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (120 mil. eur vrátane dane).

slovakia

left justify in out

"Vyhodnotenie súťaže ukázalo, že predložené ponuky nesplnili súťažné kritériá a očakávané požiadavky. Z toho dôvodu bola súťaž zrušená," informovala agentúru SITA hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová Baschierová. Pôvodný tender bol zverejnený v septembri tohto roku a lehota na predkladanie ponúk bola predĺžená z 28. októbra na 4. novembra.

 

Podnik má možnosť financovať projekt modernizácie plavebných komôr VD Gabčíkovo z prostriedkov Európskej únie. "V dohľadnej dobe bude znova vo vestníkoch zverejnené informatívne oznámenie o vyhlásení súťaže na verejné obstarávanie dodávateľa pre projekt modernizácie a inovácie plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo," dodala hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby.


Po 23 rokoch nepretržitej prevádzky, počas ktorej vodné dielo zabezpečovalo plavbu Dunajom cez najväčšie plavebné komory v strednej Európe, si ich stav podľa podniku vyžaduje dôslednú rekonštrukciu. Podmienky pre medzinárodnú plavbu po Dunaji budú po rekonštrukcii plavebných komôr modernejšie. Opravy komôr budú pozostávať hlavne z výmeny horných aj dolných vrát oboch komôr, rekonštrukcie horných klapiek, vtokových a výtokových objektov. Počas opráv bude plavbu zabezpečovať vždy jedna komora. Podnik odhaduje trvanie oprav komôr maximálne na štyri roky.


Dve komory s rozmermi 275 krát 34 metrov slúžia ako výťah pre lode, ktoré na svojej ceste prekonávajú rozdiel hladín takmer 22 metrov. Jedna komora tak môže pohodlne preplaviť naraz šesť veľkých osobných lodí alebo deväť súprav nákladných lodí. Predstavuje to ročne približne 15-tisíc plavidiel, 285-tisíc osôb a viac ako 6 mil. ton nákladu. Vodné dielo Gabčíkovo pozostáva z dvoch veľkých nezávislých technických objektov - plavebných komôr a vodnej elektrárne. Plavebné komory budú po rekonštrukcii pripravené slúžiť svojmu účelu minimálne ďalších dvadsaťpäť rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies