Tender na radary sa neposunul ďalej, firmy nedodali všetko

NETKY.SK • 13 Január 2016, 14:50 • 2 min
Tender na radary sa neposunul ďalej, firmy nedodali všetko

BRATISLAVA – Tender rezortu obrany na nákup 3D rádiolokátorov stredného dosahu sa stále neposunul ďalej. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) už síce overil predloženú dokumentáciu prihlásených zahraničných subjektov oprávňujúcu ich oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami v požadovanom stupni utajovania, niektoré zo subjektov však v materiáloch nedodali osoby zodpovedné a spôsobilé na prevzatie si podkladov pre druhé kolo.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to potvrdil minister obrany Martin Glváč. Dodal, že jedna z firiem už požiadala o predĺženie lehoty na predloženie týchto osôb. Pravdepodobne lehotu predĺžime o dva týždne, uviedol. NBÚ bude musieť následne verifikovať aj previerky predložených osôb.


Glváč pripustil, že nie je veľmi spokojný s prístupom niektorých spoločností a právnici skúmajú, aké kroky bude možné podniknúť, ak by takáto situácia trvala dlhšie. Zároveň zdôraznil, že v tohtoročnom rozpočte sú peniaze na nové rady a on verí, že do konca roka bude prvý na Slovensku. „Nepočítam s tým, že by sa to nestihlo,“ vyhlásil pre SITA.


Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania bolo zverejnené v slovenskom aj v európskom vestníku ešte začiatkom júna minulého roka. Ministerstvo obrany plánuje prostredníctvom medzinárodného tendra nakúpiť 3D radary stredného dosahu, ktoré majú postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary typu P-37. Rezort chce dva rádiolokátory s dodaním do konca roka 2016, jeden s dodaním do konca roka 2020 s možnosťou opcie na ďalší jeden kus. Predpokladaná hodnota zákazky je 60 miliónov eur bez DPH. V súťaži zostali štyria záujemcovia.

 

Do medzinárodného verejného obstarávania sa pôvodne prihlásilo šesť firiem. Dve firmy nesplnili všetky podmienky podľa zákona o verejnom obstarávaní. Mená záujemcov nie je počas prebiehajúcej súťaže možné zverejniť.


O potrebe vyhlásenia medzinárodného tendra na radary rozhodla vláda na rokovaní 3. decembra 2014. Slovensko potrebuje vyriešiť situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Rusku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť súčasným radarom P-37 sovietskej výroby. Tá sa im končí tento rok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona