Tender na predaj gréckych železníc sa má začať nanovo, chcú prilákať viac investorov

NETKY.SK • 27 Január 2016, 14:20 • 2 min
Tender na predaj gréckych železníc sa má začať nanovo, chcú prilákať viac investorov

ATÉNY - Grécko uvažuje o tom, že tender na predaj železničnej spoločnosti TRAINOSE začne nanovo, aby sa v ňom mohlo zúčastniť viac investorov. Povedal to v stredu šéf gréckej privatizačnej agentúry Stergios Pitsiorlas.

slovakia

left justify in out

Pôvodný termín ukončenia prijímania ponúk v rámci prebiehajúceho tendra bol 15. január, ale krajina ho o niekoľko týždňov posunula. V roku 2013 sa do užšieho výberu dostali Ruské železnice (RZD) a ich grécky partner GEK-Terna Holdings, francúzska firma SNCF Participations a rumunská S.C. Grup Feroviar Roman.


"Existuje viac firiem, ktoré sa chcú zúčastniť tendra, ale formálne to nie je možné. Uvažujeme o tom, že im dáme príležitosť, aby sme mali konkurenčnejší tender," povedal Stergios Pitsiorlas pre grécku štátnu televíziu ERT. Šéf privatizačnej agentúry dodal, že Grécko chce záväzné ponuky na kúpu spoločnosti TRAINOSE najneskôr do konca apríla. Osoba oboznámená s procesom privatizácie uviedla, že záujem o grécku železničnú spoločnosť má aj americká firma Watco, ale nemôže predložiť ponuku, ak sa tender nezačne nanovo.


Privatizácia je kľúčovou témou volieb v Grécku od roku 2010, ale doteraz predajom štátneho majetku krajina dosiahla slabé príjmy v dôsledku odporu politikov a odborárov a byrokratických zdržaní. Ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa po nástupe do úradu predaj štátneho majetku zastavila. Program privatizácie však obnovila po podpise dohody o treťom balíčku núdzových úverov pre krajinu v sume do 86 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies