Ten Zelený dom jej bol asi súdený

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 06:34 • 2 min
Ten Zelený dom jej bol asi súdený

Bola sirotou, ale nakoniec jej bol súdený Zelený dom. Utŕžila aj výsmech, ale nakoniec si získala rodinu. Bývala osamelá, ale potom jej nechýbalo ani priateľstvo, ani nič potrebné pre život. Anna Shirleyová mala na posteli ruže, ale musela si na ne vedieť ľahnúť tak, aby ju tŕne nepopichali a aby sa vedela z ich krásy a vône tešiť. Aj tak by sa dala charakterizovať jej púť.

slovakia

left justify in out

Malá a utáraná
Malá, ryšavá, večne utáraná a stále si niečo predstavujúca. Neviem si ani predstaviť, že by si ju niekto neobľúbil. Jej tvorkyňou je Lucy Maud Montgomery a ťažko uveriť tomu, že keď knihu dopísala, vydavateľstvá ju odmietali. Dočkala sa však úspechu a možno o nej hovoriť ako o nesmrteľnej Anne, ktorá zahreje tak telo, ako aj dušu a rozosmeje. A, ako inak, aj všeličo naučí.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anna zo Zeleného domu💚 Čítate klasiku? Ja si sem-tam niečo prečítam ale veľa ich doma nemám. Za čo by som sa asi mala hanbiť🙈 Annu som čítala prvé 4 časti, ktoré mám aj doma. Na ďalšie ešte neprišiel rad... ale chcela by som si ich prečítať, čítali ste niekto? Páčili sa? Inak, keď som túto knihu začala čítať, veľmi ma nebavila. Postupne som si však Annu zamilovala a páčil sa mi jej pohľad na svet, krajinu v ktorej sa ocitla som si vedela živo predstaviť vďaka opisom, ktoré ma zo začiatku nudili, no potom ma fascinovali. Knihu som prečítala veľmi rýchlo a kto ju ešte nečítal tak by to mal napraviť!😀 (neviem ako vám ale ta obálka sa mi neskutočne páči😍) #annazozelenehodomu #books #citam #somdomaacitam #booksismynewworld #imagineyournewworld

Príspevok, ktorý zdieľa My world🤩 Knihy📚🎨 Myšlienky💫 (@imagine_your_new_world),

 

To najhoršie môže byť aj tým najlepším

Anna sa dostala do Zeleného domu omylom. Pár postarších súrodencov si adoptoval zo sirotinca dieťa, ale požiadavka znela tak, že ním mal byť iba chlapec. Prác okolo domu bolo totiž viac ako dosť, a keďže Matejovi ako jedinému mužovi v rodine pribúdal vek, usúdil, že by sa mu zišiel pomocník. Nuž ale prekvapenie to bolo veliké, keď na železničnej stanici čakalo dievčatko a keď si svojou výrečnosťou podmanilo aj takého čudáka, akým bol pán Matej. Jeho sestra Marilla sa zubami-nechtami bránila, mala v úmysle Annu poslať naspäť do sirotinca. Ukázalo sa však, že Zelený dom bol bez nej neúplný a že má dar roztopiť aj to najľadovejšie srdce. Niekedy je to, čo sa zdá byť chybou, tým najväčším požehnaním.

 

Dá sa to zariadiť, ak človek chce
Anna mala nielen bohatú slovnú zásobu, ale aj fantáziu - tá bola taká obrovitánska, že by prevýšila aj svet v celej jeho šírke. Vďaka predstavivosti si vedela prikrášliť čokoľvek. Ak sa jej nepáčili šaty, razom zatvorila oči a presvedčila samu seba, že sú nádherné a majú najnazberkanejšie rukávy na zemi. Verila, že život sa dá vždy spríjemniť, ak to človek tak chce. Ach, len tie ryšavé vlasy, tie si, chudinka, odmyslieť nedokázala a veruže ju poriadne potrápili.

 

 

Slabý sa stáva silným

Annu ako niekdajšiu sirotu niekto aj podceňoval. Vraj je trochu iná, vždy niečo vyvedie, má prchkú povahu a ani pekná nie je. Ale ona predčila každé jedno dievča široko-ďaleko, hoc by bolo krásou vychýrené. Pomohla jej v tom usilovnosť a múdrosť, v tej naozaj prekonávala rovesníkov. Iba ten Gilbert jej bol jednostaj v pätách.

 

Knihy sú dar
Anna nesmierne rada čítala. Obľúbené romány aj prežívala a vcítila sa do nich tak, že často aj zabúdala, kde je a, žiaľ, aj nejaká tá povinnosť jej unikla pomedzi prsty. Jej láska k literatúre je i napriek tomu obdivuhodná a nie je náhoda, že čítanie jej príbehu podnietilo nejedného k tomu, aby neodsúval knihy nabok, ale aby im venoval čas aj pozornosť.

 

 

Skutočné hodnoty

Sirota Anna dáva na zreteľ, že rodina je potrebná a že je to ona, kto má rozdávať svojim členom porozumenie a cit. Poukazuje na to, že súdiť by sa nikdy nemalo a že pre priateľstvo sa oplatí urobiť hocičo. Teda pre to skutočné určite. Spýtajte sa Anny, ona vám rada porozpráva o Diane a o tom, čo spolu okúsili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies