Tempo rastu inflácie v krajinách OECD sa v apríli spomalilo

NETKY.SK • 30 Máj 2012, 07:07 • 2 min
Tempo rastu inflácie v krajinách OECD sa v apríli spomalilo

Tempo rastu inflácie v krajinách OECD sa v apríli spomalilo - Svet Tempo rastu spotrebiteľských cien v členských štátoch Organizácie pre hospodársky rozvoj a spoluprácu (OECD) v apríli kleslo, a to v dôsledku pomalšieho zvyšovania cien energií. Z najnovší

slovakia

left justify in out

img

Tempo rastu spotrebiteľských cien v členských štátoch Organizácie pre hospodársky rozvoj a spoluprácu (OECD) v apríli kleslo, a to v dôsledku pomalšieho zvyšovania cien energií.
      Z najnovších údajov vyplýva, že medziročná miera inflácie v celom regióne OECD, sa v apríli zvýšila o 2,5 %. To je menej ako v marci, keď ceny tovarov a služieb v krajinách OECD vzrástli o 2,7 %, čo bola najnižšia miera inflácie za takmer jeden rok. Na porovnanie, vo februári stúpli spotrebiteľské ceny v regióne medziročne o 2,8 %.
      Ceny energií pritom v sledovanom období vzrástli medziročne o 4,8 %, zatiaľ čo v marci sa zvýšili o 6,5 %. Po vylúčení nestálych cien energií stúpla miera inflácie v regióne v apríli o 2 %.
      Potraviny v krajinách, ktoré sú členom OECD, zdraželi v apríli o 3,1 % oproti rovnakému mesiacu minulého roka.
      V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v regióne vzrástli v apríli o 0,3 %, čo je tiež menej ako v marci, keď stúpli o 0,6 %.
      Spomedzi najväčších ekonomík OECD medziročná miera inflácie v apríli najprudšie spomalila v Británii, a to na 3 % z 3,5 % v predchádzajúcom mesiaci, v USA klesla na 2,3 % z 2,7 %, vo Francúzsku sa tempo jej rastu znížilo na 2,1 % z 2,3 % a v Japonsku na 0,4 % z marcových 0,3 %.
      V Nemecku dosiahla aprílová inflácia rovnaké medziročné tempo ako v marci, a to 2,1 %, zatiaľ čo v Taliansku zostala na úrovni 3,3 %, kde sa drží už tri mesiace v rade.

Zdroj: TASR/RTTNews



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies