Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v júni zrýchlilo na 1,6 %

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 12:00 • 2 min
Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v júni zrýchlilo na 1,6 %

BRUSEL - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v júni zrýchlilo na 1,6 % z májových 1,4 % tak, ako to naznačil rýchly odhad. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v 17 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, stúpli v júni o 0,1 %. Vyplýva to zo spresnených výsledkov, ktoré dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

slovakia

left justify in out

Aj v celej Európskej únii (EÚ) sa medziročná miera inflácie v júni zvýšila na 1,7 % z 1,6 % v máji a v medzimesačnom porovnaní vzrástli ceny tovarov a služieb o 0,1 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za jún, najnižšiu medziročnú infláciu zaznamenali Grécko (-0,3 %), Lotyšsko a Poľsko (zhodne 0,2 %). A naopak, v júni najviac vzrástli spotrebiteľské ceny v Rumunsku (4,5 %), Estónsku (4,1 %) a Holandsku (3,2 %). 

V porovnaní s májom sa medziročná miera inflácie v júni zvýšila v 18 štátoch únie, v dvoch stagnovala a v šiestich klesla. Najnižšiu priemernú infláciu za ostatných 12 mesiacov nahlásili v júni Grécko (0,2 %), Švédsko (0,7 %) a Lotyšsko (0,9 %), najvyššiu mali Rumunsko (4,5 %), Maďarsko (4 %) a Estónsko (3,9 %). V prípade Slovenska uvádza Eurostat za jún priemernú mieru inflácie na úrovni 2,8 %.

V medziročnom porovnaní v júni najviac vzrástli ceny zeleniny (o 0,11 percentuálneho bodu), ovocia a elektriny (zhodne o 0,09 percentuálneho bodu), zatiaľ čo ceny za telekomunikačné služby klesli o 0,20 percentuálneho bodu a v prípade paliva a dopravy sa znížili o 0,11 percentuálneho bodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies