Tempo rastu inflácie v Brazílii sa v apríli oproti marcu zrýchlilo

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 08:22 • 2 min
Tempo rastu inflácie v Brazílii sa v apríli oproti marcu zrýchlilo

BRASÍLIA – Tempo rastu inflácie v Brazílii sa v apríli oproti marcu zrýchlilo. Nenaplnili sa tak odhady ekonómov, ktorí naopak predpovedali najväčšej latinskoamerickej krajine aspoň mierne spomalenie inflácie. Informovala o tom agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných údajov štatistického úradu IBGE sa index spotrebiteľských cien v siedmej najväčšej svetovej ekonomike v apríli zvýšil o 0,61 % v porovnaní s marcom, keď medzimesačne stúpol o 0,43 %. Analytici pritom očakávali, že sa jeho rast v apríli spomalí na 0,40 %.

 

K aprílovému medzimesačnému zvýšeniu cien tovarov a služieb najviac prispelo zdraženie potravín a nápojov o 1,09 % a nárast cien v zdravotníctve o 2,33 %.

 

V medziročnom porovnaní sa rast inflácie v Brazílii síce mierne spomalil, ale stále si udržuje príliš vysoké tempo. Klesol totiž len na 9,28 % z marcových 9,39 %. Aj tento výsledok sklamal analytikov, ktorí počítali so spomalením medziročnej inflácie na 9,21 %.

 

Miera inflácie v Brazílii sa už vlani vyšplhala na 10,2 % a dosiahla ak najvyššiu úroveň od roku 2002.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona