Tempo rastu ekonomiky eurozóny bolo v 2. štvrťroku stabilné

NETKY.SK • 14 August 2018, 11:41 • 2 min
Tempo rastu ekonomiky eurozóny bolo v 2. štvrťroku stabilné

Luxemburg- Tempo rastu ekonomiky eurozóny bolo v 2. štvrťroku stabilné. Ukázal to v utorok druhý odhad Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Podľa spresnených údajov Eurostatu sa hrubý domáci produkt (HDP) euroregiónu po očistení od sezónnych vplyvov v období apríl-jún 2018 zvýšil o 0,4 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď medzikvartálne tiež vzrástol o 0,4 %.

 

To je lepší výsledok, ako naznačil prvý odhad, podľa ktorého sa mal rast HDP eurozóny v 2. štvrťroku spomaliť na 0,3 %.

 

Aj v celej Únii stúpol HDP za tri mesiace do konca júna 2018 medzikvartálne o 0,4 % rovnako ako v predchádzajúcom 1. štvrťroku a tak, ako naznačili predbežné údaje.

 

V medziročnom porovnaní sa sezónne očistený HDP eurozóny v 2. kvartáli 2018 zvýšil o 2,2 % namiesto o 2,1 % pri prvom odhade. Tempo rastu sa však spomalilo z 2,5 % v prvých troch mesiacoch roka.

 

V EÚ sa medziročné tempo rastu ekonomiky v období apríl-jún podľa očakávania znížilo na 2,2 % z 2,4 % v predchádzajúcom 1. štvrťroku.

 

Na ilustráciu HDP Spojených štátoch v 2. štvrťroku 2018 vzrástol medzikvartálne o 1 % (po 0,5-% zvýšení v prvých troch mesiacoch roka) a medziročne stúpol o 2,8 % (o 2,6 % v 1. kvartáli).

 

HDP Slovenska sa v 2. štvrťroku zvýšil medzikvartálne o 1 % a medziročne o 3,9 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies