Tempo rastu cien naďalej spomaľuje

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 13:34 • 2 min
Tempo rastu cien naďalej spomaľuje

BRATISLAVA - Medziročná dynamika inflácie sa naďalej spomaľuje. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž v marci rástli ceny podľa národnej metodiky na medziročnej báze o 1,9 %, kým vo februári stúpli o 2,2 %.

slovakia

left justify in out

V priemere za prvé tri mesiace tohto roka tak spotrebiteľské ceny stúpli o 2,2 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v marci oproti februáru mierne stúpli o 0,1 %, kým vo februári v porovnaní s januárom stagnovali.

Na medziročnej báze rástli podľa štatistikov najrýchlejšie ceny za vzdelávanie o 6,8 %, zdravie o 4,1 % a potraviny a nealkoholické nápoje a rozličné tovary a služby zhodne o 3,5 %. Zdraželi však aj hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,6 %, alkoholické nápoje a tabak a rekreácia a kultúra zhodne o 2 %, odevy a obuv o 1,6 %, poštové a telekomunikačné služby o 1,2 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 1 % a nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,4 %. Klesli iba ceny v doprave o 0,7 %.

Medzimesačne vzrástli ceny za kultúru o 0,3 %, bývanie a energie, vzdelávanie a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,2 %. Oproti februáru zdražela aj doprava a rozličné tovary a služby zhodne o 0,1 %. Naopak, klesli ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 0,2 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,1 %. Na februárovej úrovni zostali ceny za odevy a obuv, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu; zdravie a za poštové a telekomunikačné služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v marci spomalila z februárových 2,5 % na 1,9 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, taktiež spomalila z februárových 1,8 % na 1,4 %. Na medzimesačnej báze dosiahla jadrová inflácia 0,1 % a čistá inflácia predstavovala rovnako 0,1 %.

Podľa analytikov bude inflácia naďalej v porovnaní s vlaňajškom nižšia. "V apríli a máji ešte môžeme očakávať mierne zrýchlenie medziročného rastu cien potravín, ktoré však bude mať najmä štatistický charakter vplyvom bázického efektu. Medziročný rast cien potravín by následne mal začať spomaľovať,“ konštatoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Naopak, ceny pohonných látok by mali v apríli opäť klesať pre vývoj na svetových trhoch.

Oslabený dopyt tak zrejme nebude ceny tlačiť vyššie ešte niekoľko mesiacov. "Mierne zrýchľovanie dopytovej inflácie očakávame najskôr v závere roka, pravdepodobne až v budúcom roku, avšak len v prípade robustnejšieho a dlhodobejšieho zotavenia spotrebiteľského dopytu,“ dodal Koršňák. Podľa Martina Baláža zo Slovenskej sporiteľne by tak mohla marcová inflácia dosiahnuť okolo 2 %. "Očakávame, že inflácia bude aj v nasledujúcich mesiacoch výrazne nižšia než pred rokom, pričom za celý rok by mohla dosiahnuť hodnotu okolo 2,5%,“ tvrdí.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v roku 2011 k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž dosiahol 3,9 %. V roku 2012 sa rast cien držal na podobne vysokých úrovniach, keď priemerná inflácia dosiahla 3,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies