Tempo predaja áut v USA sa v marci zrýchlilo

NETKY.SK • 4 Apríl 2012, 07:23 • 2 min
Tempo predaja áut v USA sa v marci zrýchlilo

Tempo predaja áut v USA sa v marci zrýchlilo - Auto - moto Tempo predaja áut v USA sa v marci 2012 zrýchlilo. V dôsledku zvýšenia cien benzínu stúpa totiž dopyt po menších úsporných vozidlách ako Ford Focus, Nissan Versa či Fiat 500.

slovakia

left justify in out

img

Tempo predaja áut v USA sa v marci 2012 zrýchlilo. V dôsledku zvýšenia cien benzínu stúpa totiž dopyt po menších úsporných vozidlách ako Ford Focus, Nissan Versa či Fiat 500. Marec tak bol pre mnohé automobilky, ktoré dodávajú vozidlá na americký trh, najlepším mesiacom takmer za päť rokov.
      Ale aj dopyt po väčších autách solídne vzrástol, čo je ďalší signál, že zotavovanie ekonomiky naberá tempo. Menšie firmy, farmári a ďalší nakupovali takzvané pickupy a dobre išli na odbyt aj menšie terénne autá.
      Celkovo Američania kúpili v marci 1,4 milióna osobných a nákladných áut, čo je o 13 % viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Podľa odhadu internetového portálu Edmunds.com sa minulý mesiac predalo v USA najviac áut od augusta 2007.
      Ak sa takéto tempo predaja udrží aj v nasledujúcich mesiacoch, za celý rok by sa v USA mohlo predať 14,4 milióna vozidiel.
      Najlepšie výsledky dosiahli v marci 2012 automobilky General Motors (GM), Chrysler, Toyota a Nissan, ktoré za minulý mesiac hlásia dvojciferný nárast odbytu oproti marcu 2011. Ale aj Nissan a Hyundai uplynulý mesiac na americkom trhu prekonali firemné rekordy. Iba Honde sa nedarilo a zaznamenala pokles odbytu.
      Vysoké ceny benzínu v USA presvedčili totiž mnohých ľudí, aby vymenili svoje staršie vozidlá za nové modely s nižšou spotrebou. Hviezdami sa tak stali najmä menšie autá.
      Zo štatistík tak vyplýva, že odbyt najväčšej americkej automobilky GM v marci vzrástol medziročne o 12 %. Chrysler, ktorý je súčasťou koncernu Fiat, predal o 34 % viac áut ako v rovnakom mesiaci minulého roka, pričom najviac stúpol dopyt po Fiate 500. Aj predaj sedanov Chrysler 200 a 300 s novými úspornejšími motormi sa zvýšil zhruba na dvojnásobok. A tretia automobilka z Detroitu - Ford zaznamenala v marci medziročný nárast odbytu o 5 %.
      Najväčšia japonská automobilka Toyota predala v USA v marci o 15 % viac vozidiel ako vlani, zatiaľ čo záujem o modely firmy Nissan vzrástol až o 12,5 %. Marcové výsledky Nissanu v USA boli najlepšie v histórii firmy. Iba Honde klesol minulý mesiac odbyt na americkom trhu o 5 %.
      Darilo sa aj nemeckému koncernu Volkswagen, ktorému v marci vzrástol predaj v USA medziročne o 35 %. Aj juhokórejský Hyundai zaznamenal dvojciferný nárast predaja v USA minulý mesiac, a to o 13 %.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies