Témou EU summitu regiónov a miest bude aj dobudovanie infraštruktúry

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 14:48 • 2 min
Témou EU summitu regiónov a miest bude aj dobudovanie infraštruktúry

BRATISLAVA - Hlavné mesto SR Bratislava spoločne s Bratislavským samosprávnym krajom budú 8. a 9. júla hostiteľmi 7. Európskeho summitu regiónov a miest.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou summitu bude potreba investícií a lepších cezhraničných spojení, aby sa mohol uvoľniť potenciál rastu, ktorý ponúka bohatá rôznorodosť európskych regiónov. Spoločnú kandidatúru im schválilo predsedníctvo Európskeho výboru regiónov. Bratislava sa tak v druhom polroku 2016 stane centrom politikov zo všetkých úrovní samospráv. Európsky summit regiónov a miest bude jedno z prvých podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

Približne 1000 účastníkov 7. Európskeho summitu regiónov a miest bude diskutovať o tom, ako spojiť zdroje, spojiť nápady a spojiť ľudí, s cieľom vytvoriť napríklad digitálne hospodárstvo, energetickú infraštruktúru a regionálne a cezhraničné rozvojové stratégie. Summit bude mať výrazný stredoeurópsky a najmä slovenský rozmer, ktorý sa prejaví aj v kultúrnych podujatiach a verejných diskusiách. Miestom stretnutí a sprievodných podujatí budú Slovenské národné divadlo, Stará tržnica aj hrad Devín.

 

"Budú to tri hlavné témy, ktoré skutočne zaujmú regióny v rámci celej Európskej únie, z toho dve sme vybrali také, ktoré zaujímajú krajiny strednej a východnej Európy a špeciálne Slovensko. Prvá je infraštruktúra a investície do nej. Inými slovami upozorňujeme nato, že stále sme v situácii, kedy stredná a východná Európa nemá dobudovanú infraštruktúru, nemáme ešte poriadne diaľnice a železničnú sieť. Druhá téma je čerpanie eurofondov ale hlavne zjednodušenie ich čerpania. Inými slovami, koľko je byrokracie, aby sa eurofondy dali vôbec čerpať. Jasne chceme hovoriť o kontrole a byrokracii tak, aby sa znížila na takú úroveň, aby eurofondy znova slúžili hlavne ľuďom. Treťou témou je inteligentná ekonomika, jednoducho povedané aby Európa dobehla Američanov a Japoncov. Všetky tieto tri témy sú pre Európsku úniu dôležité," povedal pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

"To hlavné, čo chceme v spolupráci s hlavným mestom odprezentovať, že Bratislava ako krásavica na Dunaji je pohostinné mesto, ktoré dokáže urobiť kultúrny program na úrovni, že tu máme ľudí, ktorí sa zaujímajú o živé témy. Chceme ukázať našu mladú generáciu prostredníctvom našich stredných škôl, nech je zrejmé, že naša mládež bude na tom lepšie ako my," dodal Frešo.

 

Európsky výbor regiónov organizuje každé dva roky Európsky summit regiónov a miest, na ktorom sa schádzajú politici zo všetkých úrovní správy v Európe – miestnej, regionálnej aj európskej – spolu s expertmi a zainteresovanými stranami, aby diskutovali o politických opatreniach, ktoré ovplyvňujú každodenný život a podnikanie vo všetkých regiónoch EÚ. Tieto stretnutia pomáhajú zabezpečiť, že sa miestne skúsenosti zohľadnia v politike, ktorá bude mať vplyv na hospodárske, sociálne a územné vyhliadky Európy v nadchádzajúcich rokoch. Ambíciou EÚ je pomôcť podnikom a orgánom verejnej správy v celej únii ľahšie dosiahnuť inteligentnejší, ekologickejší a udržateľnejší rast. Témy summitu sú ešte naliehavejšie, keďže výrazné rozdiely v investíciách medzi krajinami a regiónmi v EÚ pretrvávajú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona