Temelín posilnil ochranu proti zemetraseniam

NETKY.SK • 24 September 2014, 12:24 • 2 min
Temelín posilnil ochranu proti zemetraseniam

PRAHA - Juhočeská jadrová elektráreň Temelín posilnila svoju ochranu voči zemetraseniam. Po spevnení hasičskej základne by mala odolať otrasom s magnitúdou 5,5, oznámil dnes server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Energetická spoločnosť ČEZ investovala do úprav 3,5 milióna českých korún (127.000 eur), čím dokončila ďalšie opatrenia vyplývajúce zo záťažových testov EÚ. Nosné konštrukcie hasičskej stanice elektrárne nachádzajúcej sa v okrese České Budějovice spevnili oceľové pásy s hmotnosťou vyše 4,5 tony. 

 

Ide o ďalší objekt v areáli Telemína, ktorý by mal odolať silnejším pohybom zeme. Podobnými úpravami už prešla budova tamojšieho reaktora, núdzové zdroje elektrického napájania či chladiace bazény. Tieto stavby by mohli v súčasnosti čeliť približne 90-krát intenzívnejším otrasom, než bolo doposiaľ najsilnejšie zemetrasenie, zaznamenané v okolí dnešnej elektrárne od doby ľadovej. 

 

Nové bezpečnostné úpravy by okrem iného mali uľahčiť zásahy hasičov počas prípadných prírodných katastrof. 

 

Podľa ČEZ-u sa české jadrové elektrárne vďaka žulovému masívu nachádzajú na jednom z najstabilnejších miest na svete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies