Téma sexuálneho násilia si žiada osvetu, ktorá bez komunikácie nejde

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 20:24 • 2 min
Téma sexuálneho násilia si žiada osvetu, ktorá bez komunikácie nejde

BRATISLAVA – Téma sexuálneho násilia si vyžaduje v prvom rade osvetu, ktorá bez komunikácie nie je predstaviteľná. Tvrdí to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na margo pripravovanej kampane na prevenciu takejto formy násilia so zameraním na mladých ľudí.

slovakia

left justify in out

Financovaná bude z Nórskeho finančného mechanizmu prostredníctvom Úradu vlády SR. "Verejná kampaň je automatickou a nevyhnutnou súčasťou všetkých projektov financovaných z uvedených zdrojov a jej účelom je verejne komunikovať obsah a ciele každého projektu," uvádza v stanovisku pre TASR ministerstvo.

 

Reaguje tým na dnešnú výzvu Aliancie za rodinu (AZR), aby rezort prestal míňať peniaze na nezmyslené kampane a začal skutočne pomáhať týraným ženám. Kampaň plánuje ministerstvo verejne predstaviť v najbližších dňoch a ubezpečuje, že jej prínos v oblasti prevencie násilia na ženách bude môcť verejnosť posúdiť. Aliancia totiž nie je presvedčená, že klip v televízii alebo na internete dokáže znížiť sexuálne násilie a od ministra Jána Richtera žiada informácie aj o finančných nákladoch kampane. "Zmluvy vrátane rozpočtu aj s kampaňou sú uvedené v Centrálnom registri zmlúv a k dispozícii pre každého, koho to zaujíma," konštatuje ministerstvo.

 

Rezort zároveň nesúhlasí, že by v problematike prevencie a eliminácie násilia na ženách doteraz nekonal. Pokrok podľa neho priniesli napr. dva národné projekty, ktorými sa okrem iného zlepšilo poskytovanie pomoci ohrozeným osobám, najmä ženám a ich deťom, zvýšila sa kvalita a kvantita poskytovaných služieb. Ako príklad uvádza zdvojnásobenie počtu miest v bezpečných ženských domoch či trojnásobný nárast počtu poradenských centier.

 

"Hoci ešte stále nemôžeme byť spokojní s pokrytím službami najmä v niektorých regiónoch, urobili sme výrazný krok k zabezpečeniu lepšej pomoci a ochrany obetí domáceho násilia," dopĺňa ministerstvo, ktoré pozornosť upriamuje aj na zriadenie národnej bezplatnej nonstop telefonickej linky 0800 212 212 na poradenstvo ženám ohrozeným násilím, ako aj na novelizácie viacerých zákonov či zlepšenie prístupu polície a orgánov činných v trestnom konaní k obetiam. MPSVR ale upozorňuje, že pomoc nie je len o zákonoch a poskytovaných službách. "Podstatná je zmena prístupu celej spoločnosti a každého z nás," zdôrazňuje.

 

Ministerstvo zároveň obhajuje zriadenie Koordinačno-metodického centra pre rodovo podmienené a domáce násilie a taktiež jeho členov. Aliancii za rodinu v ňom chýbajú mnohé organizácie, ktoré desaťročia pomáhajú týraným ženám, a nepáči sa jej, že väčšinové zastúpenie majú jednotlivci a organizácie spojené s LGBTI. "Sú experti na rodovú ideológiu a to je pre nás málo na to, aby niekto efektívne mohol pomáhať týraným ženám," tvrdí predseda aliancie Anton Chromík. Podľa neho majú tieto organizácie ideologický názor, ktorý nemá žiaden súvis s ústavnými a zákonnými hodnotami v krajine.

 

Ministerstvo práce v súvislosti s centrom odmieta spájanie so spomínanými ideológiami a zdôrazňuje spájanie výhradne s elimináciou násilia. "Ľudia, ktorí pracujú v spomínanom centre, boli vyberaní na základe transparentných procesov a odborných kritérií a ich súkromný život nemá a nesmie byť predmetom verejnej diskusie," vysvetľuje. Taktiež odmieta akúkoľvek diskrimináciu zamestnancov a zamestnankýň, pretože nabádanie na akúkoľvek diskrimináciu je podľa MPSVR v neposlednom rade porušením platnej legislatívy, najmä antidiskriminačného zákona a Zákonníka práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona