Telo zosnulého vojaka Daniela Kavuliaka priviezol špeciál na Slovensko!

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 09:09 • 2 min
Telo zosnulého vojaka Daniela Kavuliaka priviezol špeciál na Slovensko!

BRATISLAVA – Vládny špeciál s telesnými pozostatkami vojaka Daniela Kavuliaka, ktorý zahynul pri teroristickom útoku v utorok v Afganistane, priletel na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Smútočný ceremoniál, ktorý sa začal už na letisku v Kandaháre, pokračoval aj na letisku v Bratislave. Rakvu zosnulého vojaka vojaci čestnej stráže za zvukov štátnej hymny odovzdali rodine a pohrebnému vozidlu. Na ceremoniáli sa zúčastnil predseda vlády Robert Fico, podpredseda vlády a minister zahraničia Miroslav Lajčák aj minister obrany Martin Glváč. Ako povedal Fico, vojak bude mať v piatok štátny pohreb.

Na slovenskú jednotku zaútočil v utorok zo strážnej veže letiska v Kandaháre terorista, ktorý bol príslušníkom afganskej armády. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Ďalší dvaja vojaci sa zranili ťažko a štyria ľahko. Slovenská jednotka pri letisku cvičila príslušníkov afganských ozbrojených síl. Afganského útočníka po incidente zadržali. Do Kandaháru dnes vycestoval premiér Robert Fico aj s ministrom obrany Martinom Glváčom. Navštívili zranených vojakov a slovenský kontingent povzbudili v ich práci. 

V súčasnosti pôsobí vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, v strážnej jednotke KAF Kandahár pôsobí 178 vojakov. Od roku 2004 sa v operácii ISAF vystriedalo viac ako tritisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona