Telo vojaka objavili v kašmírskom ľadovci po 18 rokoch

NETKY.SK • 20 August 2014, 12:47 • 2 min
Telo vojaka objavili v kašmírskom ľadovci po 18 rokoch

NAÍ DILLÍ - V himalájskom ľadovci Siačen v indickom Kašmíri objavila v nedeľu vojenská hliadka relatívne zachované telo vojaka, ktorý bol nezvestný 18 rokov. Zo snehu mu vytŕčala ruka, oznámil dnes hovorca armády.

slovakia

left justify in out

Uviedol, že 35-ročný Gajá Prasád spadol do pukliny v ľadovci v decembri 1996, počas prestrelky na najvyššie položenom bojisku sveta. Armáda ho vyhlásila za nezvestného v boji a jeho rodine poskytla všetky benefity. Telo vojaka dopravia do jeho domovskej obce v severoindickom štáte Uttarpradéš, kde mu usporiadajú pohreb s vojenskými poctami.

 

"Povedali nám, že zomrel pri výkone služby, ale najbolestnejšie bolo pre nás to, že sme nikdy nedostali jeho telo, aby sme mu mohli poskytnúť poslednú službu," citovali noviny Times of India vyše 80-ročného otca mŕtveho vojaka.

 

India a Pakistan majú od roku 1984 svojich vojakov na ľadovci Siačen, ktorý sa nachádza v Himalájach vyše 7000 metrov nad morom. Čas od času tam v mrazivom počasí spolu bojovali, ale väčšie straty utrpeli v dôsledku lavín a počasia, ako vzájomných bojov.

 

V roku 2003 vyhlásili na Siačene prímerie, ale príležitostne tam stále dochádza k prestrelkám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona