Telo speváka Davida Bowieho tajne spopolnili v New Yorku

NETKY.SK • 14 Január 2016, 12:43 • 2 min
Telo speváka Davida Bowieho tajne spopolnili v New Yorku

LONDÝN - Telo zosnulého britského speváka Davida Bowieho tajne spopolnili v New Yorku, a to bez prítomnosti akýchkoľvek jeho priateľov či rodinných príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Spevák sa totiž pred svojou smrťou svojim blízkym zdôveril, že chce "odísť nenápadne" a nepraje si pohreb ani verejné spomienkové podujatie. Fanúšikovia sa však schádzajú pred jeho newyorským domom a vzdávajú mu poctu.


Zdroj blízky spevákovej rodine uviedol: "Davida si nemusíme pripomínať prostredníctvom pohrebu, zostane tu totiž s nami skrze svoju hudbu. Jeho posledný album Blackstar bol dokonalým rozlúčkovým darčekom pre fanúšikov."


Bowie zomrel v nedeľu na následky rakovinového ochorenia, len dva dni po svojich 69. narodeninách, pri príležitosti ktorých mu vyšiel uvedený album. Blackstar so siedmimi skladbami zostáva na popredných priečkach hitparád.


Speváka si však kultúrna verejnosť pripomenie na budúci mesiac pri príležitosti udeľovania hudobných cien Brit Awards. Koncom marca sa bude konať v newyorskej Carnegie Hall spomienkový koncert usporiadaný na jeho počesť.

 

Telo anglického speváka a hudobníka Davida Bowieho, ktorý 10. januára vo veku 69 rokov podľahol rakovine, údajne krátko po jeho úmrtí v tajnosti spopolnili, a to bez účasti jeho rodiny alebo priateľov. Pre britský bulvárny denník Daily Mirror to prezradil nemenovaný zdroj s tým, že sa tak malo stať v New Yorku. Hudobníkov hovorca tieto informácie pre BBC nepoprel ani nepotvrdil. 


Spevákov dlhoročný priateľ a producent Tony Visconti zas pre magazín Rolling Stone uviedol, že mu Bowie približne týždeň pred smrťou zavolal s tým, že chce nahrať ešte jeden album. Podľa jeho slov hudobník zložil a nahral demo verzie piatich nových skladieb. "Aj v tom záverečnom štádiu plánoval nahrať nasledovníka albumu Blackstar. Bol som z toho nadšený a myslel som si, a on tiež, že mu zostáva ešte minimálne niekoľko mesiacov života. Pochopiteľne, ak mal v úmysle nahrať ďalší album, tak si musel myslieť, že mu zostáva ešte niekoľko mesiacov. Takže koniec musel prísť veľmi rýchlo. Nepoznám detaily, ale po tom telefonáte sa musel jeho stav rapídne zhoršiť," povedal Visconti. 


David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek vrátane spomínaného albumu Blackstar (2016), ktorý vydal v deň svojich 69. narodenín. Okrem toho nahral aj dva albumy s formáciou Tin Machine. 


Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval napríklad v snímkach Muž, ktorý spadol na Zem (1976), Krásny gigolo, úbohý gigolo (1978), Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), Labyrint (1986), Posledné pokušenie Krista (1988), Twin Peaks (1992), Basquiat (1996), Mr. Rice's Secret (2000), Zoolander (2001), Dokonalý trik (2006) či Rock zo strednej (2009). Bowie bol dvakrát ženatý, v rokoch 1970 až 1980 bola jeho manželkou americká modelka a herečka Mary Angela Barnett, ktorá mu porodila syna Duncana. V roku 1992 sa potom oženil so somálsko-americkou modelkou Iman, s ktorou mal dcéru Alexandriu Zahru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies