Telo Nelsona Mandelu je vystavené posledný deň, v nedeľu ho pochovajú

NETKY.SK • 13 December 2013, 11:11 • 2 min
Telo Nelsona Mandelu je vystavené posledný deň, v nedeľu ho pochovajú

JOHANNESBURG - Dlhé rady Juhoafričanov čakali dnes pred sídlom vlády v Pretórii na poslednú možnosť pozrieť sa do tváre zosnulému bojovníkovi proti apartheidu, milovanému prvému černošskému prezidentovi Juhoafrickej republiky Nelsonovi Mandelovi, ktorého telo je v zasklenej rakve vystavené dnes posledný deň.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V stredu si počas piatich hodín prezrelo jeho telesné ostatky vyše 14.000 ľudí, vo štvrtok ich prešlo okolo jeho rakvy za celý deň vyše 20.000. Mnohým čakajúcim pripomenulo dlhé čakanie prvé všerasové voľby v krajine v roku 1994, keď tiež trpezlivo čakali, aby mohli voliť.

Dnes večer telo Mandelu definitívne opustí vládny komplex budov Union Buildings v Pretórii. V sobotu ráno ho letecky prevezú na vidiek do provincie Východné Kapsko, kde sa uskutoční tradičný pohreb, vrátane slávnostnej porážky kravy. V nedeľu sa bude v dedine Qunu, kde Mandela vyrástol, konať jeho štátny pohreb. Na jeho prvej časti sa zúčastní asi 4500 ľudí a na samotnom pohrebe potom už iba 500, napísala agentúra DPA.

Mnohé obchodné reťazce - supermarkety, fitnescentrá a obchodné domy - už oznámili, že zostanú v nedeľu z úcty k zosnulému zatvorené. Jeden reťazec supermarketov zostane otvorený, informoval však, že daruje všetok svoj zisk na charitu.

Futbalová liga odložila všetky zápasy až do pohrebu Mandelu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies