Televízny duel Merkelovej a jej vyzývateľa nemal jasného víťaza

NETKY.SK • 2 September 2013, 07:11 • 2 min
Televízny duel Merkelovej a jej vyzývateľa nemal jasného víťaza

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) a jej sociálnodemokratický vyzývateľ Peer Steinbrück (SPD) sa v nedeľu večer stretli vo svojom jedinom televíznom dueli v rámci kampane pred tohtomesačnými voľbami. Nezhodli sa v ňom v otázkach týkajúcich sa eura, daňovej politiky či americkej špionáže, no jasného víťaza diskusia nemala, konštatovali agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Duel, ktorý v štyroch hlavných nemeckých televíziách alebo prostredníctvom internetu sledovalo odhadovaných 15 miliónov divákov, bol pre Steinbrücka jednou z posledných väčších šancí nakloniť priazeň voličov vo svoj prospech. Podľa prieskumov totiž už od začiatku kampane za Merkelovou zaostáva.

Steinbrück obvinil konzervatívnu kancelárku, ktorá sa vo voľbách 22. septembra uchádza o tretie funkčné obdobie, z devastovania juhoeurópskych krajín úspornými opatreniami, nedostatočného vedenia plánu ukončiť využívanie jadrovej energie či politiky vedúcej k nárastu počtu pracovných miest s nízkou mzdou. Už v úvode vstúpil Merkelovej protikandidát do ofenzívy a pripísal jej zodpovednosť za "stagnáciu" krajiny v posledných rokoch. Ako kancelár by sa postaral o väčšiu sociálnu spravodlivosť. Merkelová naopak obhajovala svoju koalíciu kresťanských demokratov s liberálmi z FDP. "Ukázali sme, že to vieme - a to v ťažkých časoch," vyhlásila. Preto chce v spojenectve s FDP aj pokračovať.

Podľa očakávaní obaja kandidáti vykreslili úplne odlišný obraz krajiny. Merkelová uviedla, že Nemecko má 29 miliónov zamestnaných, čo je viac než kedykoľvek predtým, pričom v roku 2015 by mohlo znova hospodáriť bez nových dlhov. Varovala súčasne pred akýmikoľvek opatreniami, ktoré by ohrozili pracovné miesta, ako sú podľa nej plány zvyšovania daní SPD a Zelených.

Steinbrück oponoval, že dane nechcú zvyšovať všetkým. SPD však chce viac zaťažiť päť percent ľudí s najvyššími príjmami. V prípade jeho víťazstva by Nemci podľa neho mali k dispozícii viac peňazí. Mimoriadny dôraz Steinbrück kládol na celoplošnú zákonom stanovenú minimálnu mzdu.

V spore okolo možného tretieho záchranného balíka pre Grécko nechala kancelárka otvorené, aká vysoká by mohla byť ďalšia pomoc. "Nikto presne nevie, ako sa vyvinú veci v Grécku," zdôraznila. Steinbrück sa naproti tomu domnieva, že sa nemožno vždy oháňať "konsolidačným kyjakom". "Samozrejme, musí dôjsť ku konsolidácii verejného rozpočtu, ale, prosím, nie v smrtiacej dávke pre tieto krajiny," vyhlásil. Duel trvajúci 90 minúť prebiehal celkovo vecne. Steinbrück sa však opakovane pokúšal vyviesť Merkelovú z miery, čo sa mu však nepodarilo. Kancelárka ho v predvolebnej kampani dosiaľ ignorovala, všíma si DPA.

Prvé prieskumy z nedeľňajšieho večera neukázali jednoznačný obraz: podľa televízie ARD si lepšie viedol Steinbrück, ZDF a RTL mali vyššie hodnotenie pre Merkelovú. Nemeckí sociálni demokrati vo všetkých prieskumoch v súčasnosti výrazne zaostávajú za kresťanskými. Šéfka CDU potvrdila úmysel pokračovať v koalícii s FDP. Podľa vlastných slov si neželá znovu veľkú koalíciu s SPD. Steinbrück zopakoval, že on sám do veľkej koalície nevstúpi. V rokoch 2005-2009 bol Merkelovej ministrom financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona