Televízie a rádiá môžu začať vysielať politickú reklamu a diskusie k voľbám

NETKY.SK • 13 Február 2016, 09:01 • 2 min
Televízie a rádiá môžu začať vysielať politickú reklamu a diskusie k voľbám

BRATISLAVA - Dnešným dňom môžu televízie a rádiá začať vysielať politickú reklamu a diskusie špeciálne venované marcovým parlamentným voľbám. Vyplýva to z novej volebnej legislatívy, konkrétne zákona o volebnej kampani.

slovakia

left justify in out

Samotná kampaň sa po novom začala dňom zverejnenia vyhlásenia volieb v Zbierke zákonov SR, čo bolo 12. novembra 2015, teda v ten istý deň ako termín konania volieb - 5. marec 2016, oznámil predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Politická reklama a predvolebné diskusie sa môžu vysielať do 2. marca (do 23:59). Vyplýva to z komentára k zákonnej úprave vysielania v čase volieb do NR SR zverejnenom na webstránke Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) https://www.rvr.sk.


Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zo zákona vyhradí svoje vysielanie na politickú reklamu aj diskusie. Súkromné televízie a rádiá politickú reklamu vysielať môžu a nemusia, a rovnako i predvolebné diskusie, ktorých zaradenie do programu im však musela vopred schváliť RVR. "Každý vysielateľ však musí dodržať maximálne povolené množstvo politickej reklamy aj pravidlá o proporčnom rozdelení času vyhradenom na jej vysielanie medzi jednotlivé subjekty. Zodpovednosť za obsah politickej reklamy nesú kandidujúce strany a hnutia," upozornil v piatok 12. februára v tlačovej správe predseda RVR Miloš Mistrík. Licenčná rada pripravila počas vysielania politickej reklamy, ale aj vo volebný deň, špeciálny monitoring. Rada bude monitorovať spolu 12 televíznych a osem rozhlasových spravodajských a publicistických relácií verejnoprávneho RTVS aj komerčných vysielateľov. Okrem pravidelne vysielaných programov sú medzi nimi aj špeciálne predvolebné diskusie, ktorých vysielanie rada schválila.


Rada schválila predložené projekty diskusných relácií trom vysielateľom s licenciou. "Televízia Markíza má odvysielať päť diskusií s názvom Parlamentné voľby 2016, Rádio Expres štyri relácie Braňo Závodský Naživo - volebný duel a nová televízia IN TV mimoriadne zaradí tri diskusie s názvom IN VOĽBY 2016," cituje tlačová správa predsedu RVR. Projekty rade predkladajú len komerční vysielatelia. Verejnoprávnej RTVS vyplýva povinnosť odvysielať diskusné programy v rozsahu 10 hodín pre televízne a 10 hodín pre rozhlasové okruhy priamo zo zákona. RTVS už avizovala vysielanie špeciálnych diskusií k voľbám v rozhlase a televízii od 19. februára do 2. marca. Popri tom sa voľbám môžu venovať aj spravodajské a publicistické relácie, ktoré sú bežne súčasťou programu. Takýmto prípadom je aj na 28. februára avizovaná diskusia televízie TA3 V politike, ktorá sa má vysielať z historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave. Ako pre SITA doplnila hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, relácia V politike televízie TA3 je medzi 20 reláciami, ktoré bude rada v rámci monitoringu predvolebného vysielania sledovať. V tomto prípade však TA3 nemusela licenčnej rade predložiť projekt predvolebného vysielania. Platí totiž, že "pokiaľ vysielatelia predvolebné diskusie realizujú v rámci bežne vysielaných programov, pričom nezmenia ich formát, dĺžku, frekvenciu vysielania a podobne, a ich vysielaním nedochádza k zmene vysielacej štruktúry, nemusia v zmysle zákona RVR predkladať projekt diskusnej relácie," doplnila hovorkyňa rady.


Licenčná rada sleduje spravodajské a publicistické relácie rádií a televízií a reaguje aj na podnety a sťažnosti. Ak uzná, že vysielateľ porušil zákon, môže ho upozorniť alebo aj pokutovať. Podrobný komentár rady k zákonnej úprave vysielania počas kampane a volieb je zverejnený na jej webstránke https://www.rvr.sk.


Tradične, 48 hodín pred voľbami a v deň volieb, až do skončenia hlasovania platí volebné moratóriu. Pred parlamentnými voľbami to bude od 3. do 5. marca až do skončenia hlasovania. Už 14 dní pred konaním volieb a rovnako aj v deň ich konania, teda od 20. februára (od 00:00) do 5. marca vrátane, je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Zákon o volebnej kampani určuje, že zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách a koalíciách politických strán "v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom vysielaní, v televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických publikáciách, neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve je 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania zakázané", pričom sa to nevzťahuje na vysielanie prostredníctvom internetu.


Náklady na politickú reklamu platia kandidujúce politické subjekty. Nový zákon o volebnej kampani určil politickým stranám a hnutiam limit na kampaň k voľbám do Národnej rady SR tri milióny eur vrátane DPH. Prostriedky na kampaň musia viesť na osobitnom účte.


Popri vysielaní venovanom voľbám sa verejnosť najčastejšie s kampaňou stretáva na plagátových a bilbordových plochách. Zákon o volebnej kampani sa špeciálne venuje i umiestňovaniu volebných plagátov. Tie sa môžu vyvesovať tam, kde to určia obce (v Bratislave a Košiciach mestské časti) všeobecne záväzným nariadením. V ňom obec určí miesta a podmienky na umiestňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách počas volebnej kampane. Vyhradená plocha musí zodpovedať zásadám rovnosti kandidujúcich subjektov.

 

Porušenie jednotlivých pravidiel vedenie kampane i vysielania politickej reklamy sa pokutuje. Zákon za priestupky považuje aj dary alebo finančnej odmeny za hlasovací lístok, ktorý volič nevloží do volebnej schránky. Pokuty za porušenie jednotlivých častí zákona o volebnej kampani môže udeľovať podľa konkrétneho prípadu Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo kultúry SR a tiež Rada pre vysielanie a retransmisiu. Rada sankcionuje prípady porušenia pravidiel vysielania politickej reklamy podľa zákona o vysielaní a retransmisii.


Voľby do NR SR sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona