Tv JOJ bojuje proti vysielaniu českých televízií na Slovensku, operátorom došla trpezlivosť, chcú ju vyradiť zo základného balíčka!

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 11:30 • 2 min
Tv JOJ bojuje proti vysielaniu českých televízií na Slovensku, operátorom došla trpezlivosť, chcú ju vyradiť zo základného balíčka!

BRATISLAVA - Televízia JOJ a jej vedenie sa snaží, aby české televízie úplne vymizli zo slovenských televíznych obrazoviek. Vysvetľujú to nekalými praktikami českých súkromných televízií, ktoré jej v konečnom dôsledku výrazne znižujú sledovanosť. Operátorom sa naopak nepáči zvýšenie poplatkov za šírenie televízie JOJ a požadovanú sumu považujú za absolútne neprimeranú s ohľadom na kvalitu vysielania televízie.

slovakia

left justify in out

Začiatkom marca sa zo slovenských obrazoviek vytratila česká Prima a NOVA, teraz by mali byť na rade aj ostatné súkromné české kanály. Generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega avizoval, že jednou z jeho priorít bude aj boj proti vysielaniu českých staníc na Slovensku. Súčasný stav totiž považuje za nezákonný. Kompetentné orgány upozorňujú na flagrantné porušovanie ich licenčných práv. „Ak zaplatíme státisíce eur za právo vysielať filmy a Prima, či NOVA ich odvysielajú tri dni predtým, než ich odvysielame v premiére my, vnímam to ako veľký zásah do našich licenčných a obchodných práv,“ vyhlásil šéf JOJ-ky.

 

TV JOJ sa preto rozhodla žalovať vybraných televíznych operátorov, ktorí svojim zákazníkom ponúkajú české televízie. Toto konanie považuje TV JOJ za negatívne zasahovanie do hospodárenia a obmedzenie ich práv. TV JOJ sa rozhodla pristúpiť aj ďalším tvrdším krokom a zvýšiť poplatok operátorom za retransmisiu televíznej stanice.

 

V súvislosti so zrušením licencií a údajných nekalých praktík českých televízií sme sa sme sa opýtali hovorkyne JOJ Group Lucie Kulihovej na oficiálne stanovisko. "Televízia JOJ nijako neobmedzuje šírenie médií, ktoré majú riadne vysporiadané licenčné práva pre slovenské územie. Naše snahy neznamenajú, že obmedzujeme konkurenčný boj na slovenskom mediálnom trhu. Dlhodobo deklarujeme, že našou manažérskou povinnosťou je chrániť naše obchodné práva a vyzývame všetky subjekty, ktoré chcú na našom trhu obchodovať, aby mali licenčné práva vysporiadané. Televízie Prima a Nova už dokázali spustiť na Slovensku stanice s lokálnymi licenciami, čo je legislatívne korektný postup“, vyjadrila sa Kulihová. JOJ Group si dlhodobo vedie a dopĺňa adresár subjektov, ktoré porušujú licenčné práva a komunikuje s nimi, preto je zaujímavé, že sa do médií tieto informácie dostávajú až teraz", dodala na záver.

 
Reakcia operátorov na seba nenechala dlho čakať. Televízny dodávatelia ako UPC, Slovanet, Martico sa búria proti vysokým poplatkom, ktoré požaduje TV JOJ za šírenie ich stanice a preto uvažujú nad tým, že jednoducho vyradia TV JOJ z ponuky. „Sme pripravení na vyradenie staníc JOJ, JOJ Plus a WAU z programovej ponuky", vyjadrila sa Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií APKT, zastupujúca 22 operátorov.

 

Odmieta pristúpiť na ultimatívne finančné podmienky, ktoré jej dala JOJ Group a ktoré by znamenali zvýšenie poplatkov pre divákov. A zároveň považuje za neakceptovateľnú jej výzvu na vyradenie českých verejnoprávnych staníc z ponuky. „TV JOJ požaduje od operátorov za šírenie jej vysielania prehnaný poplatok, ktorým by sa táto stanica dotiahla takmer na úroveň najdrahších, prémiových filmových staníc,“ tvrdí Ťavoda. „Pri takto nastavených podmienkach majú operátori len dve možnosti. Prvou je výrazné zvýšenie cien za základný TV balíček, tou druhou je vyradenie TV JOJ z ponuky,“ doplnil. Keďže zo strany TV JOJ údajne absentuje záujem o konštruktívny dialóg a rozumnú spoluprácu, operátorom neostáva iná možnosť, než vyradenie programov JOJ z ponuky.

 

Vysielateľ podľa neho súčasne požaduje, aby operátori zaradili programy JOJ, JOJ Plus a WAU do základného programového balíčka, pričom odmieta možnosť zriadiť samostatný balíček JOJ, ktorý by si záujemcovia mohli objednať samostatne. UPC tak už robila so slovami „Ďakujeme za uvedenú informáciu, želáme pri "čistení trhu" veľa šťastia,“ odkázal na bratislavskú Kolibu hovorca UPC Broadband Slovakia Jaroslav Kollár.

 

O vyradení českých televízií z ponuky neuvažuje Orange Slovensko, ktorý prevádzkuje službu Fiber TV. Ako totiž spoločnosť vo svojom stanovisku pripomína, vysielanie českých TV staníc je v súčasnosti na slovenskom trhu trendom a diváci tieto stanice vnímajú ako bežnú súčasť ponúk operátorov. "Orange sleduje trendy i požiadavky zákazníkov v oblasti televízie a snaží sa pripravovať také ponuky, ktoré tieto očakávania spĺňajú. V prípade, že sa aktuálna situácia na trhu bude uberať iným smerom ako aktuálne, budeme, samozrejme, reagovať," skonštatovala Ivica Hricová, PR Coordinator Orange Slovensko.

 

Telekom, poskytovateľ služieb Magio, taktiež neplánuje vyraďovanie českých súkromných staníc z ponuky, ktoré aj napriek tomu vyradili ešte začiatkom marca TV Prima a NOVU so svojej ponuky, ktoré nahradila slovenskými verziami Nova Internacional a Prima Plus. „S TV JOJ máme uzavretú zmluvu na dlhšie obdobie, máme preto ešte určitý časový priestor na dohodu. Máme záujem rokovať o viacerých variantoch, kľúčový je pre nás dopad na zákazníka. Z dlhodobého pohľadu nikdy nevieme úplne garantovať udržanie cien, keďže tie sú závislé od množstva faktorov, na ktoré nemáme dosah," reagoval Peter Gálik zo Slovak Telekomu.

 

Radu pre vysielanie a retransmisiu sme rovnako požiadali o stanovisko. Tá nám na naše otázky nereagovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies