Telesné pozostatky Nelsona Mandelu previezli do Pretórie

NETKY.SK • 11 December 2013, 08:57 • 2 min
Telesné pozostatky Nelsona Mandelu previezli do Pretórie

PRETÓRIA - Telesné pozostatky bývalého juhoafrického prezidenta, hrdinu boja proti apartheidu Nelsona Mandelu previezli dnes ráno do hlavného mesta Pretória, kde budú počas troch dní vystavené v sídle vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Majestátne Budovy Únie sú sídlom prezidenta a jeho vlády od prvých všerasových volieb, ktoré ukončili režim apartheidu v JAR. Práve tam Mandela v roku 1994 zložil svoj prezidentský sľub.

Tisíce ľudí lemovali ulice, keď nimi prechádzala procesia s Mandelovou truhlou zakrytou juhoafrickou štátnou zástavou. Doprava v Pretórii sa na ten čas zastavila a obchody pozdĺž trasy procesie zostali zatvorené.

Mandela, ktorý bol v rokoch 1994-1999 prvým černošským prezidentom krajiny, zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. V utorok sa s ním na štadióne v Johannesburgu uskutočnila smútočná rozlúčka za účasti stovky významných zahraničných hostí z celého sveta.

V nedeľu Mandelu pochovajú v rodinnom sídle v dedine Qunu v provincii Východné Kapsko, 700 kilometrov na juh od Johannesburgu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies