Telesné pozostatky básnika Pabla Nerudu po exhumácii opätovne pochovali

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 08:40 • 2 min
Telesné pozostatky básnika Pabla Nerudu po exhumácii opätovne pochovali

SANTIAGO - Telesné pozostatky básnika Pabla Nerudu, laureáta Nobelovej ceny za literatúru z roku 1971, pochovali v utorok v Čile po štvrtý raz. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pozostatky jedného z najslávnejších básnikov Latinskej Ameriky slávnostne uložili do zeme tri roky po ich exhumácii, ktorá mala objasniť okolnosti jeho úmrtia.


Nerudove telesné pozostatky opätovne uložili do zeme za účasti jeho rodinných príslušníkov a členov Nadácie Pabla Nerudu v záhrade básnikovho domu v pobrežnej oblasti Isla Negra, približne 100 kilometrov východne od metropoly Santiago.


Pablo Neruda zomrel 12 dní po prevrate, ktorým čílsky diktátor Augusto Pinochet zvrhol 11. septembra 1973 socialistického prezidenta Salvadora Allendeho, a objavilo sa podozrenie, že mohol byť otrávený.


Laboratóriá v Čile, USA a Španielsku uskutočnili testy na vzorkách odobraných materiálov, ale dôkazy o otrave neobjavili. Niektoré testy DNA sa však ešte neskončili.


Oficiálnou príčinou Nerudovej smrti bola rakovina prostaty, avšak jeho zdravotné záznamy sa údajne nikdy nenašli.
Neruda bol pôvodne pochovaný v Santiagu. Neskôr jeho telesné pozostatky premiestnili do iného hrobu. V roku 1992 boli pochované vedľa jeho poslednej manželky Matilde Urrutiovej - v záhrade ich domu v Isla Negra. V tomto dome s výhľadom na more sa v súčasnosti nachádza jeho múzeum.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies