Telesné pozostatky básnika Pabla Nerudu po exhumácii opätovne pochovajú

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 09:28 • 2 min
Telesné pozostatky básnika Pabla Nerudu po exhumácii opätovne pochovajú

SANTIAGO DE CHILE - Telesné pozostatky básnika Pabla Nerudu, laureáta Nobelovej ceny za literatúru z roku 1971, by mali v utorok v Čile pochovať po štvrtý raz, informovala dnes s odvolaním sa na čilské médiá agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pozostatky jedného z najslávnejších básnikov Latinskej Ameriky slávnostne uložia do zeme tri roky po ich exhumácii, ktorá mala objasniť okolnosti jeho úmrtia.

 

Pablo Neruda zomrel 12 dní po prevrate, ktorým Augusto Pinochet zvrhol v roku 1973 Salvadora Allendeho, a objavilo sa podozrenie, že mohol byť otrávený.

 

Laboratóriá v Čile, USA a Španielsku uskutočnili testy na vzorkách odobraných materiálov, ale dôkazy o otrave neobjavili. Niektoré testy DNA sa však ešte neskončili.

 

Neruda bol komunista a priateľ socialistu Allendeho. Plánoval odísť do exilu v Mexiku. Oficiálne zomrel na rakovinu prostaty, ale jeho zdravotný spis sa údajne stratil.

 

Pôvodne bol pochovaný v hlavnom meste Santiago de Chile. Neskôr jeho telesné pozostatky premiestnili do iného hrobu. A v roku 1992 boli pochované vedľa jeho poslednej manželky Matilde Urrutiovej - v záhrade ich domu v pobrežnej oblasti Isla Negra, 110 kilometrov východne od Santiaga.

 

V tomto dome s výhľadom na more sa v súčasnosti nachádza jeho múzeum.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies