Teleskop NASA objavil desať obrovských čiernych dier

NETKY.SK • 11 September 2013, 10:21 • 2 min
Teleskop NASA objavil desať obrovských čiernych dier

MYS CANAVERAL - Až desať obrovských čiernych dier, ktoré číhajú v centrách vzdialených galaxií, objavil röntgenový teleskop amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Informoval o tom portál space.com.

slovakia

left justify in out

Pre zariadenie Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) je to prvý veľký objav. K zisteniam došlo podľa vedcov "náhodou", keď astronómovia skúmali snímky z teleskopu, ktorý bol vyvinutý výlučne na lov čiernych dier. "Skúmali sme známe ciele a na pozadí snímok sme rozoznali tieto čierne diery," uviedol fyzik David Alexander.

Objav desiatich čiernych dier je podľa vedcov len začiatok. Očakávajú, že naďabia na stovky takýchto objektov. Podľa NASA boli supermasívne čierne diery kľúčovou súčasťou skladačky, ktorú vedci po prvý raz odhalili v roku 1962. Astronómovia objavili vo vesmíre röntgenové žiarenie, nevedeli však, odkiaľ pochádza. Teraz už vedia, že pochádza z veľmi vzdialených supermasívnych čiernych dier. Niektoré sú až 17 miliárd ráz hmotnejšie než Slnko. Stále však nie je známe, ako sa formujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies