Telemetria objasňuje spôsob života medveďov

NETKY.SK • 17 Máj 2012, 05:04 • 2 min
Telemetria objasňuje spôsob života medveďov

Telemetria objasňuje spôsob života medveďov

slovakia

left justify in out

img

Telemetrické obojky vydali prvé svedectvá o živote a pohybe medveďov v Tatranskom národnom parku. Medveď Vlado, spolu s ostatnými, medvedicami Zitou a Galinou a mladým medveďom Mišom ochranárom ukázali veľa zaujímavého zo svojho života. Sledovanie medveďov prostredníctvom GPS/GSM obojkov v mnohých prípadoch podľa ochranárov vyvrátilo mýty a polopravdy o medveďoch, ktoré sú často šírené laickou verejnosťou. Pomocou telemetrie a rozborov DNA by chceli ochranári spresniť počty medveďov na území celých Tatier. Už na jeseň chcú ochranári nasadiť telemetrické obojky ďalším dvom medveďom v Tatrách, informoval riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Podľa údajov z telemetrie sa medveď Vlado v rokoch 2010 až 2012 pohyboval po území s rozlohou približne 400 kilometrov štvorcových. Za toto obdobie sa vyskytol v 15 revíroch poľovníckych subjektov v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín a Tvrdošín. V rámci týchto poľovníckych subjektov, viac-menej pravidelne, navštevoval skoro 50 krmovísk, ktoré miestne poľovnícke subjekty využívajú na prikrmovanie jelenej a diviačej zveri. Okrem toho v letnom období a na začiatku jesene chodil za potravou aj na polia, kde sa pestujú poľnohospodárske plodiny. Išlo predovšetkým o porasty kukurice a obilnín. Počas dvoch zím, ktoré prečkával v nepravom zimnom spánku v jednej lokalite, použil dva brlohy. Tie sa nachádzali na hornej hranici lesa. V sezóne 2010/2011 v juhovýchodnej expozícii a v sezóne 2011/2012 v západnej expozícii. Tieto brlohy sú od seba vzdušnou čiarou vzdialené viac ako dva kilometre. Počas celého roka však používal ešte niekoľko prechodných brlohov a úkrytov. Vlado sa však podľa Majka vymyká štatistike vzhľadom na vek, skúsenosti a silu.

Medvedica Galina sa v období rokov 2011 až 2012 v rámci územia TANAP-u pohybovala v miestach od diaľnice D1 nad mestom Svit po Národnú prírodnú rezerváciu Velická dolina a od Smokovcov po obec Štôla. V jej prípade išlo o územie s rozlohou necelých 60 kilometrov štvorcových. Galina sa pohybovala len v okrese Poprad, pričom za toto obdobie sa vyskytovala na území dvoch poľovníckych subjektov, kde navštevovala približne 20 krmovísk. Rovnako ako medveď Vlado aj Galina v lete a na začiatku jesene chodila za potravou na polia, ktoré sa nachádzajú pri obciach Gerlachov, Batizovce a Štôla. Veľmi zaujímavé sú podľa ochranárov údaje z jej zimoviska, keď zaznamenali mimoriadne zaujímavý presun tejto medvedice v noci dňa 3. februára 2012. Presunula sa vtedy na lokalitu, ktorá sa nachádza asi o 500 metrov nižšie ako jej hlavný brloh, z 1 692 m n. m na 1 553 m n. m. Na novom mieste si medvedica vyrobila ďalší brloh, v ktorom „dokončila“ svoj zimný spánok. Zimné brlohy definitívne opustila 10. marca. Zaujímavé je podľa ochranárov aj to, že v tom čase boli v tatranskej oblasti veľmi silné mrazy, keď teplota ani počas dňa nestúpala nad – 20 stupňov. Práve koniec zimy, prelom januára a februára, je pre život medvedíc mimoriadne významný, pretože v brlohu sa gravidným medvediciam v tom čase rodia medvieďatá. Telemetria tiež potvrdila, že Galina niekoľkokrát navštívila intravilán mesta Vysoké Tatry v oblasti Smokovcov, ale len v noci. Tieto jej návštevy boli veľmi nepravidelné a za rok sledovania ich bolo menej ako desať.

Podobný presun z jedného zimoviska do druhého zaznamenali ochranári aj v prípade medvedice Zity v sezóne 2010/2011. Presun Zity zaznamenali ochranári po necelom mesiaci od jej príchodu na zimovisko 18. októbra 2010. Už v noci z 13. na 14. novembra 2010 si táto medvedica vytvorila hlavný brloh. Jej presun, v rámci dvoch brlohov, bol necelých 200 metrov. Po príchode oboch medvedíc na zimovisko už ochranári nezaznamenali žiadne významné pohyby, prípadne opustenie zimoviska. K definitívnemu opusteniu zimovísk pri všetkých GPS/GSM medveďoch došlo až na jar. V zime zaznamenali ochranári len občasné prebúdzanie sa medveďov, približne raz za osem, desať a viac dní, ku ktorému dochádzalo hlavne v noci, keď sa medvede pohybovali iba v bezprostrednej blízkosti brlohu. V brlohu priviedla Zita v zime 2010/2011 na svet medvieďa, ktoré jej však na jar 2011 uhynulo.

Projekt telemetrického sledovania medveďov pomocou GPS/GSM telemetrie Správa TANAP-u robí už od roku 2008, v spolupráci s Projektom Medveď a so Štátnymi lesmi Tatranského národného parku.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona