Telefonát Trumpa a Putina bol dôležitým začiatkom zlepšovania vzťahu, vyhlásil Biely dom

NETKY.SK • 30 Január 2017, 09:34 • 2 min
Telefonát Trumpa a Putina bol dôležitým začiatkom zlepšovania vzťahu, vyhlásil Biely dom

WASHINGTON - Telefonát amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským lídrom Vladimirom Putinom je "významným začiatočným krokom" v zlepšovaní vzťahu medzi Moskvou a Washingtonom. Vyhlásil to Biely dom po sobotňajšom telefonickom rozhovore oboch prezidentov.

slovakia

left justify in out

"Tento pozitívny telefonát bol významným začiatkom v zlepšovaní vzťahu medzi Spojenými štátmi a Ruskom, ktorý treba napraviť," uviedol Biely dom po prvom rozhovore oboch lídrov od Trumpovej inaugurácie z 20. januára.

Témy hodinového telefonátu boli rôzne, "od vzájomnej spolupráce v boji proti tzv. Islamskému štátu až po spoluprácu pri dosiahnutí mieru na ďalších miestach po celom svete, vrátane Sýrie", dodal Biely dom vo vyhlásení.

Kremeľ vydal vyhlásenie k sobotňajšiemu telefonátu už skôr. Napísal v ňom, že Spojené štáty a Rusko chcú spoločne bojovať proti medzinárodnému terorizmu. Prezidenti oboch krajín Putin i Trump sa zhodli na potrebe úzkej spolupráce a posilnení vzťahov medzi svojimi veľmocami, dodal Kremeľ.

Obaja lídri podľa vyhlásenia Kremľa "vyjadrili pripravenosť na aktívne spoločné úsilie o stabilizáciu a rozvoj rusko-americkej spolupráce". Zhodli sa tiež na potrebe "skutočnej koordinácie" v boji proti teroristickým skupinám v Sýrii, ako je tzv. Islamský štát.

Podľa Kremľa budú obaja prezidenti udržiavať "pravidelný osobný kontakt" a začnú prípravy na osobné stretnutie. V telefonáte hovorili aj o otázkach strategickej stability, iránskom jadrovom programe, situácii na Kórejskom polostrove a o Ukrajine.

Trump počas soboty telefonoval aj s ďalšími zahraničnými lídrami - nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a japonským premiérom Šinzóm Abem. Naplánované mal aj telefonáty s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom.

V prvom telefonáte Trumpa s Merkelovou zdôraznili obaja politici "zásadný význam" NATO pre transatlantické vzťahy a potrebu zachovania mieru a stability, vyplýva zo spoločného tlačového vyhlásenia vydaného v sobotňajších večerných hodinách. Potvrdili okrem toho zámer "v najbližších rokoch ešte prehĺbiť už výborné bilaterálne vzťahy".

Biely dom vo vyhlásení o "obšírnom" telefonáte s Merkelovou tiež uviedol, že lídri diskutovali o situácii na Blízkom východe a v severnej Afrike či o vzťahoch s Ruskom a Ukrajinou, vrátane konfliktu na východe tohto štátu.

Biely dom tiež informoval, že Trump prijal Merkelovej pozvanie na júlový ekonomický summit skupiny krajín G20 v nemeckom Hamburgu. Trump dodal, že sa teší na to, keď kancelárku čoskoro privíta vo Washingtone.

Vyhlásenie Merkelovej hovorcu Steffena Sieberta k telefonátu malo veľmi podobný obsah ako oznámenie Bieleho domu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies