Telá zabitých vojakov dnes prevezú na Slovensko

NETKY.SK • 29 December 2013, 09:50 • 2 min
Telá zabitých vojakov dnes prevezú na Slovensko

BRATISLAVA - Pri výbuchu v afganskom Kábule v piatok zahynul jeden americký a dvaja slovenskí vojaci, útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci.

slovakia

left justify in out

S obeťami výbuchu v afganskom Kábule sa dnes rozlúčia počas ceremoniálu na leteckej základni americkej armády v nemeckom Ramsteine. Na rozlúčkový ceremoniál o chvíľu poletí slovenská delegácia vedená premiérom Robertom Ficom. Do Nemecka s ním poletí aj minister obrany Martin Glváč, náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek a ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. Ceremoniál by mal byť v Nemecku o 13:00. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková. Následne telá vojakov prevezú do vlasti. Rozlúčkový ceremoniál bude aj po prílete na bratislavské letisko. S padlými slovenskými vojakmi Edmundom M. (34) a Patrikom F. (39) z elitnej jednotky - 5. pluku špeciálnych síl v Žiline sa do Bratislavy prídu rozlúčiť aj desiatky ich spolubojovníkov zo Žiliny.

Dvaja slovenskí vojaci zahynuli pri bombovom útoku v afganskom Kábule v piatok 27. decembra. Slovákov a jedného amerického vojaka zabil výbuch civilného auta naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Ďalší slovenský vojak bol v druhom aute, ako povedal Glváč, je zdravý a v poriadku. Útok si okrem obetí na životoch vyžiadal aj šiestich zranených civilistov, ktorými sú miestni Afganci. K incidentu sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska prihlásilo militantné hnutie Taliban, bojujúce proti ústrednej vláde v Kábule a prítomnosti zahraničných vojsk v Afganistane. Podľa ministra Glváča išlo o bežnú rutinnú prácu, ako dodal, nálož niekto odpálil pravdepodobne na diaľku. Mohlo ísť o manuálny odpal, keďže autá konvoja boli vybavené rušičkami, priblížil veliteľ centra riadenia operácií Daniel Zmeko. Pod vedením USA prebieha vyšetrovanie. 

Na prevoz padlých vojakov z Afganistanu sa Ministerstvo obrany pripravovalo už od soboty. V hre boli tri alternatívy, buď sa po nich poletí do Nemecka, Afganistanu, alebo ich privezú Američania. 

Od vzniku armády SR ide o 58. a 59. vojaka, ktorí prišli o život počas výkonu svojej práce. Glváč zdôraznil, že i napriek stratám na ľudských životoch musíme v zahraničných misiách zotrvať, keďže sme stabilným partnerom Severoatlantickej aliancie. Teroristom podľa neho nemôžeme ustúpiť. "Je absolútne neprípustné, aby sme ustúpili z našich postojov, ktoré sme deklarovali, a určite, čo sa týka Afganistanu, dodržíme náš mandát, ktorý bol schválený NR SR, a deklarujeme našim partnerom, že do konca roku 2014 ostaneme v Afganistane ako stabilný článok v NATO," vyhlásil minister. Možné je aj to, že v Afganistane ostane časť našich vojakov aj po roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies