Telá obetí zrúteného lietadla dopravili do Charkova

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 12:24 • 2 min
Telá obetí zrúteného lietadla dopravili do Charkova

CHARKOV - Vlaková súprava prepravujúca telesné pozostatky obetí havárie malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý štvrtok na východe Ukrajiny, dorazila dnes do mesta Charkov. Agentúru Reuters o tom informovali očití svedkovia.

slovakia

left justify in out

Súprava pozostávala z lokomotívy, piatich mraziarenských vagónov a jedného osobného vozňa. Agentúra Interfax informovala, že po odstavení v Charkove vlakovú súpravu strážila polícia. Ako pripomenuli západné zdroje, východoukrajinský Charkov je pod kontrolou vládnych síl, na rozdiel od Doneckej oblasti, kde sa - neďaleko mesta Torez - minulý štvrtok lietadlo zrútilo. 

 

Podľa Interfaxu preložia v Charkove telá do "zariadení špeciálne privezených z Holandska", odkiaľ pochádza väčšina obetí. Nemenovaní ukrajinskí predstavitelia uviedli, že telesné pozostatky potom prevezú do Holandska, kde ich budú identifikovať.

 

Holandský premiér Mark Rutte krátko pred zverejnením správy o príchode vlaku do Charkova prostredníctvom svojho vyhlásenia pre tlač informoval, že vlak s mraziarenskými železničnými vagónmi, v ktorých boli uložené telesné pozostatky 298 obetí, vyrazil z Donecka dnes o 04.00 h SELČ.

 

Holandsko by malo koordinovať a viesť vyšetrovanie tragédie, ktorej obeťami sa okrem 193 Holanďanov stalo aj 43 Malajzijčanov (vrátane 15 členov posádky), 27 Austrálčanov, 12 Indonézanov, desať Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Filipínci, jeden Kanaďan a jeden Novozélanďan.

 

Austrálsky premiér Tony Abbott dnes uviedol, že jeho krajina, ako aj ďalšie katastrofou najviac zasiahnuté štáty - Malajzia a Holandsko - by mali prevziať zodpovednosť za zabezpečenie "miesta činu", kam sa zrútilo malajzijské lietadlo. 

 

 

Dodal však, že nateraz nie je jasné, či by Austrália bola schopná vyslať na Ukrajinu armádne alebo policajné jednotky, a spresnil, že bezpečnostné opatrenia v oblasti sú stále predmetom diskusie lídrov vlád. 

 

Abbot upozornil, že napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes jednomyseľne schválila rezolúciu, v ktorej žiada proruských povstalcov, aby prestali ničiť a zadržiavať dôkazový materiál, pokračuje sa v tejto praxi aj naďalej. Abbot dnes pred novinármi v Canberre vyhlásil, že pád lietadla "nie je nehodou, ale zločinom".

 

Predstavitelia proruských síl dnes odovzdali malajzijským vyšetrovateľom tzv. čierne skrinky zo zrúteného boeingu, ktoré by mohli obsahovať informácie vedúce k objasneniu tragédie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies