Tekvicová sezóna je za dverami

NETKY.SK • 12 September 2015, 15:34 • 2 min
Tekvicová sezóna je za dverami

BRATISLAVA - Kedysi sa tekvica najčastejšie spájala so svetlonosmi a dodnes ju mnohí dávajú dokopy len s prívarkom. Aj keď Halloween aj dušičky sú ešte ďaleko, na dlhé zimné večery sa môžete pripraviť už teraz.

slovakia

left justify in out

Tekvica sa používala aj na výrobu riadu. Slúžila ako taniere, naberačky, či nádoby na uskladnenie jedla. No nielen Indiáni boli vynaliezaví. Aj v južných oblastiach Slovenska vinári používali tekvicu ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Tekvice sa tiež používali na výrobu hudobných nástrojov.

 

Je veľa druhov tekvíc od maličkých až po obrovské, ktorých plody vážia okolo 25 kilogramov. Na území Slovenska sa pestujú štyri druhy – tekvica obyčajná, veľkoplodná (sem patrí aj obľúbená Hokkaido), figolistá a muškátová. 

 

Hoci sa výdatne používa v teplej kuchyni, aj surová má veľké výživné hodnoty. Čo všetko sa dá z tekvice urobiť? Nielen svetlonos a pekná jesenná dekorácia. Na internete nájdete mnoho raw receptov na tekvicový koláč, krém, či tekvicové wrapy. K chutným patrí aj polievka z tekvice vymixovanej výkonným mixérom. Ak chcete tekvicu spracovať a jesť ju neskôr, mrazenie sa neodporúča. Obsahuje veľa vody a po rozmrazení sa spolu  s ňou odplavia chuť aj živiny.

 

Jadierka tekvice môžete jesť samostatne (hrsť dvakrát denne), ale perfektne sa hodia aj do zeleninových šalátov. Pred pridaním do dresingov a omáčok ich na niekoľko hodín namočte do vody. Aktivuje sa tak život, ktorý v nich drieme v podobe enzýmov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona