Tehotnú ženu odpojili od prístrojov po verdikte súdu

NETKY.SK • 27 Január 2014, 06:22 • 2 min
Tehotnú ženu odpojili od prístrojov po verdikte súdu

FORTH WORTH - Tehotnú ženu z amerického Texasu, u ktorej nastala mozgová smrť, odpojili dnes od prístrojov po tom, ako takýto krok nariadil príslušný súd. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na ženiných rodinných príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Marlise Munozovú odpojili od prístrojov, ktoré ju udržiavali pri živote dnes o 11.30 h miestneho času (18.30 h SEČ). Jej telo následne odovzdali príbuzným, ktorí preň začali hľadať vhodné miesto posledného odpočinku.  

Sudca v piatok nariadil predstaviteľom nemocnice v texaskom meste Forth Worth, aby najneskôr do pondelka podvečera miestneho času prestali Munozovú udržiavať pri živote. Lekári tak napokon urobili o vyše 24 hodín pred stanoveným termínom. 

Munozová (33) v 14. týždni tehotenstva upadla vlani v novembri do bezvedomia, čo pravdepodobne zapríčinila krvná zrazenina. Lekári neskôr konštatovali, že u nej nastala mozgová smrť. Vylúčili tiež, že by sa jej 23-týždňový plod mohol narodiť živý. 

Nemocnica ženu napriek tomu udržiavala pri živote, keďže zákony štátu Texas zakazujú odpojenie tehotných žien od prístrojov. Manžel Erick Munoz namietal, že jeho žena - pôvodným povolaním záchranárka - by udržiavanie v podobnom stave určite neželala. Celý prípad sa preto musel riešiť súdnou cestou. Sudca R. H. Wallace napokon konštatoval, že došlo k nesprávnej aplikácii texaského zákona o ochrane plodu.

Kauza zapadla do tradične vyostrených diskusií medzi odporcami i stúpencami interrupcií v USA. Pro-life skupiny trvali na tom, že nenarodenému plodu treba dať šancu, aby sa mohol narodiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies