Tehotné ženy môžu väčšinou letecky cestovať bez obmedzení, dieťa musí mať vlastný pas

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 16:40 • 2 min
Tehotné ženy môžu väčšinou letecky cestovať bez obmedzení, dieťa musí mať vlastný pas

BRATISLAVA - Väčšina leteckých spoločností umožňuje cestovať deťom letecky už po ôsmich dňoch od narodenia. Dieťa do dvoch rokov – infant – spravidla cestuje bezplatne, avšak letecká spoločnosť si môže účtovať tzv. poplatok za infanta.

slovakia

left justify in out

Dieťa do dvoch rokov nemá u väčšiny dopravcov nárok na vlastné sedadlo ani batožinu. Informovala o tom agentúru SITA hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková s tým, že dieťa sedí v lone rodiča a je pripútané špeciálnym detským pásom v smere letu, ktorý zdarma poskytne letecká spoločnosť. Upozorňuje však, že dieťa musí mať svoj vlastný pas.


Cestujúci s dieťaťom má zdarma nárok na prepravu jednej batožiny určenej na prepravu dojčaťa, napríklad detský kočík a u niektorých leteckých spoločností aj jeden kus ďalšej detskej potreby, napríklad autosedačku, ktoré pred nástupom do lietadla odovzdá palubnému personálu. "Mamička tak môže mať kočík pri sebe počas celej doby vybavovania na check-ine, rovnako pri prechode bezpečnostnou kontrolou až po nástup do lietadla. Kočík teda nie je prepravovaný na palube lietadla ako príručná batožina, ale v batožinovom priestore lietadla," dodala Ševčíková.


Ak rodič kočík (buginu či autosedačku) nepotrebuje mať pri sebe celý čas na letisku, môže ho odovzdať ako zapísanú nadrozmernú batožinu. Na bratislavskom letisku je tiež možnosť dať si za poplatok zabaliť kočík do fólie, aby sa nepoškodil. Kočík je rodičovi k dispozícii ihneď po vystúpení z lietadla. Ak si však rodič želá doručiť kočík až s ostatnou batožinou, vyzdvihne si ho na check-in pulte s nápisom „Nadrozmerná batožina“. Pred letom hovorkyňa odporúča podrobne sa oboznámiť s prepravnými podmienkami leteckého prepravcu. Dieťa do dvoch rokov spravidla nemá nárok na vlastnú príručnú batožinu, okrem kočíka či buginy. Ak teda rodičia potrebujú prepraviť aj príručný kufor pre dieťa, umožnené im to bude za príplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti.


Pre rodičov s deťmi neplatí obmedzenie na prepravu tekutín. Batoľaťu môžu na palubu lietadla zobrať aj tekutú detskú stravu (mlieko, čaj, vodu) v balení nad 100 ml, avšak najviac také množstvo tekutín, koľko je potrebné pre bábätko počas letu. Pri prechode detekčnou kontrolou tekutú detskú stravu treba umiestniť do prepravky alebo špeciálneho skenera určeného na kontrolu tekutín, následne bude skontrolovaná detekčnými technológiami. "Mamičky už nemusia detskú stravu ochutnávať alebo vyskúšať na pokožke, ako to bolo v minulosti. Ako detské nápoje nemožno prepraviť napríklad nápoje typu Coca-cola," dodala Ševčíková s tým, že výnimka sa vzťahuje aj na lieky.


Podľa Ševčíkovej je tiež dôležité, aby ak dieťa cestuje samo, si rodičia overili, od akého veku dovolí letecká spoločnosť cestovať dieťaťu bez sprievodu. V prípade tehotných žien si podmienky osobitne upravujú letecké spoločnosti. "Vo všeobecnosti platí, že do konca 28. týždňa tehotenstva (u niektorých dopravcov do 26. týždňa), ktoré je bez zdravotných komplikácií, neplatia žiadne obmedzenia pre cestovanie tehotných žien. Od 28. do 36. týždňa môže gravidná žena cestovať výlučne s platným potvrdením od svojho ošetrujúceho lekára, spravidla nie starším ako 14 dní pred odletom. Letecké spoločnosti neprepravujú tehotné ženy po 34., respektíve 36. týždni tehotenstva. Podmienky prepravy sa môžu líšiť v závislosti od toho, či ide o jednopočetné alebo viacpočetné tehotenstvo," uzavrela Ševčíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies