Tehotné dievča (11) vyvolalo v Čile diskusiu o interrupcii

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 06:24 • 2 min
Tehotné dievča (11) vyvolalo v Čile diskusiu o interrupcii

SANTIAGO - Prípad ťarchavého 11-ročného dievčaťa, ktoré v Čile znásilnil partner jej matky, vyvolal celonárodnú diskusiu o interrupcii v krajine, ktorá patrí k najkonzervatívnejším v Latinskej Amerike.

slovakia

left justify in out

Štátna televízia oznámila, že dievča uvádzané pod menom Belen je tehotné 14 týždňov. Polícia zatkla partnera jej matky, ktorý sa priznal, že piatačku základnej školy sexuálne zneužil. Podľa lekárov je ťarchavosť vysoko riskantná pre dievča i samotný plod. Interrupcia však neprichádza v úvahu, informovala agentúra Associated Press.

Čile ju povoľovalo z lekárskych dôvodov až do roku 1973, kedy ju zakázala diktatúra generála Augusta Pinocheta. Súčasná konzervatívna vláda prezidenta Sebastiana Piňeru sa postavila proti akémukoľvek uvoľneniu zákazu interrupcií.
 

Mnohí Čiľania dnes vyjadrili svoj hnev na sociálnych sieťach. A začali online kampaň za legalizáciu prerušenia ťarchavosti v prípadoch znásilnenia či zdravotného rizika pre matku.

Senát vlani zamietol tri návrhy zákonov, ktoré by absolútny zákaz interrupcií uvoľnili. Jeden z návrhov by povolil interrupciu, ak by sa dvaja lekári vyslovili, že je potrebná vzhľadom na riziká pre život matky alebo z iných lekárskych dôvodov, napríklad ak by plod mal nízke šance na prežitie. Ďalší z návrhov by povolil interrupciu v prípade znásilnenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies