Teherán vyšle na pomoc al-Asadovi 4000 vojakov

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 12:16 • 2 min
Teherán vyšle na pomoc al-Asadovi 4000 vojakov

MOSKVA - Podľa nedeľňajšieho vydania britského denníka The Independent sa Irán 14. júna, ešte pred prezidentskými voľbami, rozhodol vyslať 4000 vojakov do Sýrie na pomoc armáde prezidenta Baššára al-Asada bojujúcej proti sunnitským povstalcom. Viac ako dvojročný konflikt v krajine si už vyžiadal viac ako 100 000 obetí.

slovakia

left justify in out

Irán je plne rozhodnutý udržať v Sýrii súčasný režim pri moci aj za cenu "otvorenia nového sýrskeho frontu na Golanských výšinách proti Izraelu". Iránski predstavitelia zatiaľ informácie zverejnené britským denníkom nekomentovali.

Irán to vyhlásil po štvrtkovom oznámení Washingtonu, že USA vojensky podporia sýrskych povstalcov po "získaní istoty", že režim al-Asada použil proti povstalcom chemické zbrane, čo sýrska vláda odmietla. Spojenec al-Asada Rusko v piatok na obvinenia USA reagovalo slovami, že tvrdenia o použití chemických zbraní sýrskym režimom nie sú podložené dôkazmi. Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu opäť obhajoval dodávky ruských zbraní do Sýrie vyhlásením, že Rusko tým "neporušuje žiadne zákony". 

Situácia je hlavným bodom rokovaní krajín G8 v Severnom Írsku, ktoré sa začalo v pondelok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona