Teherán vraj buduje ďalšie jadrové zariadenie

NETKY.SK • 18 November 2013, 17:34 • 2 min
Teherán vraj buduje ďalšie jadrové zariadenie

PARÍŽ - Irán údajne buduje nové podzemné jadrové zariadenie neďaleko mesta Mobarakí v provincii Isfahán. V pondelok o tom informovala exilová skupina Iránska národná rada odporu s odvolaním sa na "svoje zdroje v islamskej republike".

slovakia

left justify in out

Organizácia už v minulosti informovala o iránskych jadrových aktivitách a odhalila aj existenciu jadrového zariadenia Natanz, nie všetky jej tvrdenia sa však potvrdili. Nové zariadenie údajne začali budovať v roku 2005 vo vojenskom areáli Haft-e-Tír, pričom práce sú skoro hotové. Objekt sa podľa skupiny nachádza v 600-metrovom tuneli a je prísne strážený. Zariadenie je pod správou zbrojnej agentúry známej pod skratkou SPND a jeho šéfom je vedec Muhsín Fachrízadí, ktorý má na starosti aj údajný iránsky jadrový program. Iránska národná rada odporu v tejto súvislosti vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby na rokovaniach v Ženeve tento týždeň prinútili Irán vzdať sa svojich jadrových aktivít.

Západ islamskú republiku podozrieva zo snáh vyrobiť jadrové zbrane, čo však Irán popiera a tvrdí, že jeho jadrový program je zameraný výlučne na mierové účely. Rokovania s Iránom prebiehajú už roky, zatiaľ však nepriniesli žiadne výsledky. Iránska vláda a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa pred týždňom dohodli na "cestovnej mape" pre budúcu spoluprácu, ktorá určuje "obojstranné kroky s cieľom vyriešiť zostávajúce problémy". Predmetom najbližších rokovaní v Ženeve bude prístup k iránskym jadrovým zariadeniam, dokumentom či vedcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona