Teherán sa nevzdá ťažkovodného reaktora v Aráku

NETKY.SK • 1 December 2013, 13:38 • 2 min
Teherán sa nevzdá ťažkovodného reaktora v Aráku

TEHERÁN - Zariadenie v Aráku majú 8. decembra navštíviť inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

slovakia

left justify in out

Šéf Iránskej agentúry pre atómovú energiu Alí Akbar Salehí v nedeľu zdôraznil, že Irán sa nevzdá svojho ťažkovodného reaktora v Aráku, ktorý slúži na výrobu plutónia. Zrušenie výroby takzvanej ťažkej vody pritom označil za "červenú čiaru", ktorú v rokovaniach s medzinárodným spoločenstvom neprekročí. Ak by podľa Salehího Západ žiadal zatvorenie reaktora v Aráku, porušoval by tým práva islamskej republiky. Irán tvrdí, že v zariadení produkuje plutónium pre lekárske účely, ktoré by sa však mohlo použiť aj na výrobu jadrovej zbrane. Podľa dohody medzi Teheránom a medzinárodným spoločenstvom o obmedzení jadrových aktivít výmenou za zmiernenie sankcií má Irán najmenej na šesť mesiacov zastaviť dodávky paliva do reaktoru v Aráku. Zastaviť činnosť a obohacovanie uránu má aj v zariadeniach Fordó a Natanz.

Zariadenie v Aráku majú 8. decembra navštíviť inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Návšteva jadrového zariadenia je v súlade s nedávno uzavretou dohodou medzi Iránom a MAAE o budúcej spolupráci. MAAE chce od Iránu získať súhlas na preverenie všetkých jadrových aktivít z uplynulých rokov, ktoré údajne mohli mať vojenský rozmer. Iránska vláda trvá na tom, že zdrojom podozrení sú mylné informácie pochádzajúce od spravodajských služieb Izraela či USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona