Teherán pomenuje ulicu po duchovnom an-Nimrovi, ktorého popravili v Saudskej Arábii

NETKY.SK • 23 August 2016, 16:28 • 2 min
Teherán pomenuje ulicu po duchovnom an-Nimrovi, ktorého popravili v Saudskej Arábii

TEHERÁN - Vedenie iránskej metropoly Teherán sa rozhodlo pomenovať jednu zo svojich ulíc po šiitskom duchovnom Nimrovi an-Nimrovi. Ten žil v Saudskej Arábii, kde ho v januári popravili, čo spôsobilo rozkol vo vzťahoch medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Informáciu priniesla dnes agentúra DPA odvolávajúca sa na iránsku agentúru ISNA.

slovakia

left justify in out

Pomenovanie ulice po duchovnom an-Nimrovi, údajne v blízkosti saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne, zrejme ďalej vyhrotí napäté vzájomné vzťahy. Po popravení duchovného rozvášnený dav zaútočil 2. januára na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne a následne aj na saudskoarabský konzulát v meste Mašhad na severovýchode Iránu.

 

Oba útoky boli reakciou na popravu an-Nimra v Saudskej Arábii. Jeho poprava rozhnevala šiitov v celom arabskom svete. Reakcie v Iráne boli ale mimoriadne búrlivé a viedli k prehĺbeniu politických a náboženských rozporov medzi sunnitským saudskoarabským kráľovstvom a šiitským Iránom.

 

Rijád v dôsledku útoku na svoje zastupiteľstvá v Iráne prerušil s Teheránom diplomatické vzťahy. Ostatné krajiny Perzského zálivu tiež prijali rozličné opatrenia, ktorými obmedzili svoje styky s Iránom. Irán a Rijád navyše stoja na opačných stranách sýrskeho konfliktu. Kým Teherán podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Rijád stojí na strane protivládnych povstalcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies