Štefánik mal šesť frajeriek a štvorku z telocviku

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:38 • 2 min
Štefánik mal šesť frajeriek a štvorku z telocviku

Štefánik mal šesť frajeriek a štvorku z telocviku

slovakia

left justify in out

img

Múzeum Milana Rastislava Štefánika v jeho rodnom dome v Košariskách si pozrie ročne viac ako 30.000 návštevníkov. Až 90 percent z nich sú deti v rámci školských výletov.
Pre TASR to povedal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka. Expozíciu otvorili na jeseň 2005 a jej súčasťou je viac ako 200 osobných predmetov a artefaktov, ktorých sa Štefánik denne dotýkal, patrili k jeho interiéru a ktoré sa dodnes zachovali.
"Múzeum patrí medzi tie navštevovanejšie zo zariadení Slovenského národného múzea a ročne má asi takú návštevnosť, ako skanzen Slovenského národného múzea v Martine," doplnil.
Ako dodal, počas prehliadky expozície chcú jej návštevníkom priniesť aj tie fragmenty zo Štefánikovho života, ktoré školáci v literatúre nenájdu a ktoré si nemôžu ani "vygoogliť".
"Štefánika chceme predstaviť nielen ako národovca, Európana či generála, ale aj ako človeka z mäsa a kostí. Bol to napríklad chlap, ktorý miloval krásne ženy. Oficiálne mal šesť frajeriek, samozrejme, nie súčasne, ale postupne a všetky boli tmavovlasé. Dôležité je tiež hovoriť o Štefánikovi ako o človeku, ktorý chodil do školy, mal jednotky a dvojky, no na vysvedčení mal aj jednu štvorku - z telesnej výchovy," odľahčil Púdelka s tým, že aj napriek štvorke z telocviku vystúpil na Mont Blanc, stal sa vojakom a dokonca generálom.
Rodný dom Milana Rastislava Štefánika sa stal dnes po Mohyle na Bradle druhým objektom v podbradlianskom regióne, ktorý sa stal súčasťou európskeho dedičstva. Starostka Košarísk Anna Abramovičová si myslí, že aj tento fakt môže prilákať do regiónu ďalších návštevníkov.
"Keď presne pred rokom zapísali do zoznamu európskeho dedičstva Mohylu na Bradle, mojou túžbou bolo, aby sa jeho súčasťou stal aj Štefánikov rodný dom. Sen sa mi splnil," dodala Abramovičová s tým, že by si priala, aby sa oba objekty niekedy v budúcnosti dočkali aj zapísania do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies