Ted Cruz vyhral republikánske primárky vo Wisconsine

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 07:15 • 2 min
Ted Cruz vyhral republikánske primárky vo Wisconsine

WASHINGTON - Ted Cruz vyhral utorkové republikánske prezidentské primárky v americkom štáte Wisconsin. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Republikán Ted Cruz dosiahol dôležité víťazstvo v utorkových prezidentských primárkach v štáte Wisconsin na severe USA a oslabil šance favorita Donalda Trumpa získať nomináciu republikánov ešte pred straníckym zjazdom. Demokrat Bernie Sanders porazil v primárkach súperku Hillary Clintonovú, ale napriek tomuto víťazstvu má z matematického hľadiska stále ďalekú cestu do Bieleho domu. Napísala to dnes tlačová agentúra AP.

 

Porážka Trumpa je jedným z najhorších momentov v jeho kampani, ktorá odhalila, že jeho slabými miestami sú podpora voličiek a serióznosť jeho politických názorov. Hoci miliardár a podnikateľ stále vedie na poli republikánov, Cruz a celá škála protitrumpovských síl dúfajú, že výsledok primárok vo Wisconsine signalizuje začiatok Trumpovho pádu.

 

"Dnešný večer je bodom obratu," vyhlásil ultrakonzervatívny texaský senátor Cruz pred svojimi jasajúcimi podporovateľmi na zhromaždení, kde oznámil víťazstvo v primárkach, ktoré naznačujú exit polly viacerých médií vrátane AP. "Toto je výzva ťažko pracujúcich ľudí Wisconsinu voči Amerike. Máme naozaj na výber," dodal.

 

Cruz povedal, že jeho prezidentská kampaň je úspešná, lebo zjednocuje republikánsku stranu. "Dnešný večer je o jednote, dnešný večer je o nádeji," vyhlásil podľa agentúry DPA Cruz pred priaznivcami.

 

Republikán Cruz upozornil, že jeho víťazstvo nad realitným magnátom Trumpom vo Wisconsine, naznačované exit pollmi, je ďalším z radu víťazstiev, ktoré dosiahol aj v iných štátoch. "Wisconsin dnes večer zapálil sviečku, ktorá nám bude svietiť na cestu vpred. Dnes večer máme znovu nádej na budúcnosť," vyhlásil Cruz.

 

Exit polly vo Wisconsine odhalili obavy voličov z Trumpa. Takmer štyria z desiatich republikánskych voličov totiž uviedli, že majú strach z toho, čo by Trump robil ako prezident.

 

Pre demokrata Sandersa je Wisconsin najnovším v rade víťazstiev, ktoré mu dodáva vzpruhu do ďalšieho súperenia s Clintonovou. Stále však za ňou zaostáva v počte získaných delegátov, takže sa mu zatiaľ nedarí presvedčiť superdelegátov, aby prestali vyjadrovať podporu exministerke zahraničných vecí a aby radšej podporili jeho kampaň. Superdelegáti sú stranícki predstavitelia, ktorí môžu podporiť ktoréhokoľvek prezidentského kandidáta.

 

Výsledky vo Wisconsine spôsobujú, že Trump aj Clintonová zotrvávajú v neistote, pokiaľ ide o zabezpečenie dostatočného počtu delegátov, potrebného na získanie straníckej nominácie do novembrových prezidentských volieb.

 

Pre Sandersa bol Wisconsin priaznivým územím, pretože tu prevládajú belošskí voliči a sú tu aj oblasti liberálnych voličov. Sanders tak dostal nový vietor do plachiet.

 

Sanders už vyhlásil víťazstvo v primárkach vo Wisconsine a povedal, že jeho kampaň "dodáva energiu a nadšenie miliónom Američanov".

 

Sanders vyzval priaznivcov, aby držali spolu a pokračovali v boji za získanie demokratickej nominácie a za víťazstvo nad Clintonovou. Sanders v príhovore pripomenul, že odmietol prijať obrovské peňažné dary od bohatých ľudí a korporácií.

"Môžeme vytvoriť vládu, ktorá bude zastupovať nás všetkých, a nielen hŕstku bohatých prispievateľov do kampane," povedal.

 

Tento muž, ktorý sám seba označuje za demokratického socialistu, povedal, že ľudia sú už unavení z politiky establišmentu. A dodal: "Myslím, že ľudia tejto krajiny sú pripravení na politickú revolúciu."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies