Technológie môžu v blízkej budúcnosti pomôcť komunikácii medzi ľuďmi v rôznych jazykoch

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 14:21 • 2 min
Technológie môžu v blízkej budúcnosti pomôcť komunikácii medzi ľuďmi v rôznych jazykoch

BRATISLAVA - Hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Katarína Gáliková uviedla, že technológie môžu v blízkej budúcnosti zmeniť spôsob komunikácie medzi ľuďmi v rôznych jazykoch.

slovakia

left justify in out

Vedci sa zhodujú, že technologický pokrok v blízkej budúcnosti umožní preklad do cudzieho jazyka prostredníctvom slúchadiel čo okuliarov. Preklad by pritom mohol dosiahnuť takú úroveň, že človek bude mať pocit, že komunikuje s niekým v jeho jazyku. Zaoberajú sa tým vedci z 52 krajín, ktorí skúmajú ako tieto zmeny ovplyvnia komunikáciu ľudí s technológiami budúcnosti.

 

img

 

Slovenskí odborníci
Výskumníci a výskumníčky z Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV, Ústavu informatiky SAV a Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sú slovenskými zástupcami v novovytvorenej medzinárodnej sieti odborníkov Language in the Human-Machine Era, teda „jazyk v ére človek-stroj“.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Spúšťa sa projekt s dronmi na pomoc v krízach


„Táto sieť vedkýň a vedcov z celého sveta sa snaží preklenúť priepasť medzi lingvistami a odborníkmi na technológie, takže tí prví môžu ťažiť z lepšej technologickej predvídavosti a tí druhí z lepšieho porozumenia potenciálnych jazykových a spoločenských dôsledkov vznikajúcich technológií,“ povedal iniciátor a vedúci výskumnej siete LITHME Dave Sayers z Univerzity v Jyväskylä vo Fínsku.

 

Prvý významný krok
Prvým významným krokom bolo vydanie otvorenej prognostickej správy s názvom „Úsvit éry človek-stroj“, ktorej spoluautorom je aj Štefan Beňuš z Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Ústavu Informatiky SAV. Popisujú v nej súčasný stav a pravdepodobný budúci vývoj v oblasti rôznych jazykových technológií pre písané, hovorené, haptické a posunkové formy jazyka.

 

Prečítajte si tiež: Najznámejšiu fyzikálnu rovnicu na svete vydražili za viac ako 1 milión dolárov

„Zaoberáme sa otázkami, čo budú technologické zmeny znamenať pre budúcu komunikáciu ľudí s technológiami, ktoré ešte len prídu. Ovplyvnia spôsob, akým sa učíme cudzie jazyky, prekladáme texty alebo spôsob, akým píšeme a interpretujeme zákony? Mohla by vysoká závislosť od jazykových technológií v reálnom čase zmeniť štruktúru jazyka? Môže z dlhodobého hľadiska vývoj rozhraní mozog-stroj dopĺňať alebo dokonca nahrádzať ľudský jazyk?“ povedala Lucia Molnár Satinská z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV.

Štvorročný projekt je financovaný z prostriedkov Európskej spolupráce v oblasti vedy a techniky COST Action. Začal sa v októbri 2020 a v súčasnosti má zástupcov zo všetkých členských štátov EÚ a z ďalších 25 krajín zo všetkých kontinentov sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies