TECHNIKA Dell XPS 13 Plus Developer Edition príde s predinštalovaným Ubuntu 22.04 LTS

NETKY.SK • 23 Júl 2022, 16:00 • 2 min
TECHNIKA Dell XPS 13 Plus Developer Edition príde s predinštalovaným Ubuntu 22.04 LTS

Spoločnosť Canonical oznamuje príchod novej edície notebookov Dell XPS 13 Plus Developer Edition, ktoré budú oficiálne certifikované pre Ubuntu 22.04 LTS.

slovakia

left justify in out

Vývojári si budú môcť od augusta zakúpiť vlajkovú loď medzi notebookmi XPS od spoločnosti Dell s 13-palcovou obrazovkou a najmä s predinštalovanou najnovšou verziou operačného systému Linux od Canonical. Súčasní majitelia XPS 13 Plus majú už teraz možnosť nainštalovať si Ubuntu 22.04 LTS a automaticky tak získať rovnaké hardvérovo optimalizované prostredie, aké bude dodávané s novou edíciou pre vývojárov.

 

Ubuntu 22.04 LTS prináša mnoho nových funkcií, vylepšenia v oblasti výkonu a stability a podporu aktualizácie softvéru na 10 rokov.

 

 

Desať rokov partnerstva

 

Dell’s Developer Editions sú oficiálnym pokračovaním projektu Sputnik. Ide o iniciatívu, ktorá sa začala už v roku 2012 s cieľom vytvárať špičkové systémy Dell s predinštalovaným operačný systémom Ubuntu, vytvorený pre vývojárov a riadený vstupmi od vývojárskej komunity.

 

img

 

Dell XPS 13 Plus Developer Edition je najnovším vydaním dlhodobého partnerstva

 

„XPS je inovačný portál spoločnosti Dell – od aplikácie špičkovej technológie až po experimentovanie s novými používateľskými rozhraniami a zážitkovým dizajnom,“ povedal Jaewook Woo, produktový manažér operačného systému Linux spoločnosti Dell Technologies.

 

„Prinesením vylepšeného výkonu a funkcií na správu napájania Ubuntu 22.04 LTS do nášho najpokročilejšieho prémiového notebooku spoločnosti Dell a Canonical posilňujú náš spoločný záväzok pokračovať v poskytovaní najlepších počítačových skúseností pre vývojárov používajúcich Ubuntu,“ dodal.

 

„XPS 13 je dlhoročnou vlajkovou loďou pre Ubuntu na notebookoch,“ povedal Oliver Smith, produktový manažér pre Ubuntu Desktop, Canonical. „Je fantastické vidieť, že XPS 13 Plus a Ubuntu 22.04 poskytujú vývojárom prvotriedny hardvér a softvér, 10 rokov od začiatku projektu Sputnik,“ dodal

 

Čo je certifikácia Ubuntu?

 

Certifikačný program Ubuntu zaisťuje, že všetky komponenty v certifikovanom počítači fungujú podľa očakávania, takže používateľ si môže byť istý tým najlepším zážitkom hneď po vybalení zariadenia. Certifikované zariadenia Ubuntu sú založené na vydaniach Long Term Support (LTS), a preto dostávajú aktualizácie až na 10 rokov.

 

Certifikačné laboratórium Ubuntu každý deň nepretržite testuje stovky certifikovaných zariadení vrátane všetkých ich kľúčových hardvérových komponentov a funkcií. To zaisťuje, že zariadenia fungujú a budú fungovať na vysokej úrovni počas celého životného cyklu.

 

 

Certifikované zariadenia obsahujú aj špecifický softvér alebo ovládače, ktoré sa v prípade potreby líšia od predvolenej distribúcie. Tieto sú definované v metabalíku, ktorý automaticky nainštaluje optimálnu konfiguráciu balíčkov, ovládačov a kernelu, aby na danom zariadení poskytoval čo najlepší zážitok.

 

Tieto zmeny tvoria factory images používané partnermi, ako je Dell, ale sú tiež odosielané do hlavnej distribúcie Ubuntu, takže certifikované zariadenia dostanú príslušný metabalík, aj keď si používatelia sami nainštalujú Ubuntu.

 

To znamená, že používatelia si môžu nainštalovať alebo upgradovať na Ubuntu 22.04 LTS na existujúcom certifikovanom Dell XPS 13 Plus a ťažiť z rovnako vysokej kvality, ako keby si ho kúpili predinštalovaný.

 

 

Aké sú nové funkcie a hlavné body Ubuntu 22.04 LTS?

 

S najnovšou verziou GNOME 42 užívatelia profitujú zo zvýšeného desktop výkonu s trojitým ukladaním do vyrovnávacej pamäte, väčšou kontrolou nad nastaveniami správy napájania a intuitívnym novým rozložením pracovného priestoru a gestami touchpadu, ako aj rozšírenými možnosťami prispôsobenia.

 

Wayland sa dodáva ako predvolený zobrazovací server a aktualizovaný zvukový server PulseAudio zlepšuje podporu pre zvukové zariadenia Bluetooth a hlásenie úrovne batérie.

 

 

Ubuntu prichádza s najnovšími nástrojmi pre Python, PHP, Ruby, Perl, GCC, Go a teraz aj Rust. Zahŕňa najnovšie verzie predvolených aplikácií na zvýšenie produktivity, ako sú LibreOffice, Thunderbird a Firefox s tisíckami ďalších aplikácií dostupných v Snap Store.


 

Rozpis všetkých nových funkcií Ubuntu 22.04 LTS

 

Používatelia Ubuntu 20.04 LTS dostanú pozvanie na aktualizáciu svojich zariadení, keď 4. augusta vyjde Ubuntu 22.04.1 LTS.

 

Viac o zariadení Dell XPS 13 Plus Developer Edition

 

 

Možno vás zaujme: TECHNIKA Netflix a Microsoft spojili sily! Pribudne nové výhodnejšie predplatné členstvo s reklamami?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies