Technika a človek: Ako nám slúžia kvalitné elektromotory

NETKY.SK • 10 Október 2019, 16:21 • 2 min
Technika a človek: Ako nám slúžia kvalitné elektromotory

Elektromotory si dlhodobo a pevne získali vedúce postavenie medzi pohonnými jednotkami rôznych typov zariadení. Nájdete ich v aute, vo vysávači, v najzložitejších strojoch a v bežných detských hračkách. Sú takmer všade, hoci sa líšia typom, štruktúrou a výkonom – sú našou predĺženou rukou a hnacou silou.

slovakia

left justify in out

Všetky kvalitné elektomotory sú hnacie jednotky, ktoré môžu prevádzať elektrickú energiu na mechanickú. Existujú dva hlavné typy: AC a DC motory. Rozdiel medzi nimi, ako naznačuje názov, je v type napájacieho prúdu.

 

Zariadenie a princíp činnosti

Princíp činnosti elektromotora je zložitý. Hlavnou hnacou silou každého dobrého elektromotora je elektromagnetická indukcia. Elektromagnetická indukcia, v skratke, je výskyt prúdu vo vodiči umiestnenom v striedavom magnetickom poli.

 

AC motory sú rozdelené na synchrónne a asynchrónne. Rozdiel medzi nimi je v tom, že rotor a magnetické pole statora rotujú rovnakou rýchlosťou a pri rotore rotora rotujú pomalšie ako magnetické pole. Líšia sa tak zariadením, ako aj princípom činnosti.

 

Najdôležitejšie vlastnosti

V súčasnosti je každý špeciálny elektromotor jedným z najbežnejších typov elektrární a existuje preto veľa dôvodov. Majú vysokú účinnosť asi 90 % a niekedy dokonca vyššiu, pomerne nízku cenu a jednoduchú konštrukciu, počas prevádzky nevydávajú škodlivé látky, umožňujú hladkú zmenu rýchlosti bez použitia ďalších mechanizmov, ako sú prevodovky, sú tiež spoľahlivé a trvanlivé.

 

Rozsah pôsobnosti

Elektromotory sa široko používajú takmer vo všetkých oblastiach. Sú nimi vybavené elektrárne, používajú sa pri výrobe automobilov a strojov, no nájdete ich aj v domácich spotrebičoch. Jednoduchosť konštrukcie, spoľahlivosť, trvanlivosť a vysoký koeficient účinnosti ich robia takmer univerzálnymi.

 

Používajú sa v pohonných systémoch rôznych obrábacích strojov, odstrediviek, ventilátorov, kompresorov a domácich spotrebičov. Synchrónne motory sa používajú nielen ako hnacie jednotky, ale aj ako generátory, ako aj na pohon veľkých zariadení, kde je dôležité regulovať rýchlosť.

 

Sú nevyhnutnou súčasťou našej spoločnosti a všetkého, čo sa v nej deje. V mnohých prípadoch ju dokonca riadia a starajú sa o bezproblémový chod. Ak vám však niektoré z nich svoje služby vypovedajú, môžete sa obrátiť na online e-shop a vybrať si nové a lepšie od firmy VYBO Electric,.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies