Technické kontroly by od roku 2016 mali platiť aj pre motocykle

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 07:18 • 2 min
Technické kontroly by od roku 2016 mali platiť aj pre motocykle

BRATISLAVA - Technické kontroly vozidiel by sa od roku 2016 mali vo všetkých členských štátoch Európskej únie (EÚ) vzťahovať aj na motocykle, pravidelne kontrolované by mali byť v budúcnosti aj niektoré prípojné vozidlá a karavany.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom dnes poslanci Európskeho parlamentu. Ako agentúru SITA informovala Soňa Miháliková Mellak z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, nové pravidlá majú viesť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Povinnosť by sa mohla od roku 2018 vzťahovať aj na mopedy, to však len v prípade, že štúdia Komisie nepreukáže, že tieto pravidlá sú z pohľadu snahy o zvýšenie bezpečnosti na cestách neefektívne.

Ako informovala Miháliková Mellak, minimálne pravidlá na úrovni EÚ v oblasti povinných prehliadok by sa podľa európskych poslancov mali rozšíriť aj na prípojné vozidlá s hmotnosťou nad dve tony a na karavany vážiace viac ako 750 kilogramov. Pravidlá pre prívesy s hmotnosťou nad 3,5 tony sa nezmenia. Európsky parlament tiež schválil zachovanie minimálnych požiadaviek v prvotných prehliadkach pre automobily. Prvá kontrola auta by mala byť po štyroch rokoch od prvého prihlásenia vozidla do evidencie a potom každé dva roky. 

Členské štáty EÚ by mali uchovávať údaje o všetkých vozidlách registrovaných na ich území v elektronických databázach. Ako informovala Miháliková Mellak, uľahčiť by sa tak mohla výmena informácií medzi jednotlivými štátmi, pomôcť by to mohlo aj boju proti obchodu s kradnutými vozidlami. Uchovávanie informácií v elektronických databázach by tiež malo uľahčiť overovanie platnosti osvedčení o kontrole technického stavu vozidiel z iných členských štátov."Parlament sa s Komisiou zhodol na potrebe pretransformovať dve existujúce smernice o technických kontrolách vozidiel na nariadenia, ktoré sú priamo uplatniteľné v členských štátoch. Pôjde však o minimálne štandardy na úrovni EÚ, pričom členské štáty na svojom území môžu stanoviť prísnejšie pravidlá," dodala k dnešnému rokovaniu Európskeho parlamentu Soňa Miháliková Mellak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies